Сьогодні в столиці завершиться дводенна VІІІ міністерська конференція Ради Європи у справах молоді, під час якої учасники (а їх близько 375 із 43 країн) планують ухвалити середньострокову стратегію підтримки молоді до 2020 року. Хоча рішення Ради Європи і мають лише рекомендаційний характер, проте їх важливість у демократичних країнах важко переоцінити. Про це свідчить хоча б те, що 19 делегацій на конференції очолюють міністри у справах молоді, а Україну представляють Президент Віктор Ющенко та міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко. Виступаючи перед делегатами, глава нашої держави повідомив, що наступний, 2009-й, рік оголошено Роком молоді.

За словами Ю. Павленка, головним завданням цього «року» стане мобілізація центральної та місцевої влад, громадських організацій, усього суспільства для того, щоб вирішити ті проблеми, з якими стикається молода людина. Це передусім питання роботи, освіти, здорового способу життя, боротьби з негативними явищами, які є в молодіжному середовищі (наркоманія, алкоголізм, куріння, поширення ВІЛ/СНІДу). «На підставі цих програм має бути створена сиcтемна та ефективна державна політика, зрозуміла кожній молодій людині», — заявив український міністр.

Проте, на жаль, ми вже маємо негативний досвід проведення таких «років». Ні Рік Росії в Україні не вирішив проблемних питань між двома країнами, ні Рік села не поліпшив життя аграріїв. Крім того, підтримувати молодь слід не лише впродовж одного року, а постійно. Це, очевидно, розуміють у Міністерстві у справах сім’ї, молоді та спорту. За словами Юрія Павленка, ними вже розроблено програму підтримки молодих людей на 2009—2015 роки, яку, до речі, міністр пообіцяв скорегувати зі стратегією Ради Європи, що її ухвалять сьогодні. Як повідомила заступник Генерального секретаря Ради Європи Мод Де Бур-Букіккіо, ця стратегія базуватиметься на трьох принципах: підтримка прав людини, культурного розмаїття та залучення молоді в суспільні процеси.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.