На Запоріжжі розпочалося практичне втілення проекту ТАСІS «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Угоду про це підписали голова обласної державної адміністрації Олександр Старух, перший заступник голови обласної ради Олександр Клепаков та заступник постійного представника ООН в Україні Йоанна Казана-Вишньовецька.

Підготовка до реалізації проекту проводилася з початку року, а в серпні відбулися презентаційні семінари, після яких від сільських, селищних і міських рад були отримані заявки. У них прописані проблемні аспекти життя сільської громади з п’яти означених пріоритетів: охорона здоров’я (підтримка мережі фельдшерсько-акушерських пунктів), енергетика (енергозберігаючі заходи, використання відновлюваних джерел енергії), навколишнє середовище (утилізація відходів, знешкодження запасів пестицидів), комунальне водопостачання, місцевий транспорт (подолання ізольованості в сільській місцевості). За результатами обговорення для участі в проекті відібрано по п’ять сільських і селищних рад Бердянського, Великобілозерського, Гуляйпільського, Куйбишівського, Новомиколаївського, Пологівського, Приморського та Чернігівського районів.

Для цих рад проведуть 40 навчально-методичних семінарів. Мікропроекти громад фінансуватимуться з трьох джерел: кошти проекту

ТАСІS (50 відсотків), місцевий бюджет (45 відсотків) та внесок самої громади (5 відсотків). Загальний кошторис складатиме два мільйони гривень. І хоча сума невелика, за задумом організаторів, проект допоможе громадам перетворитися з пасивних отримувачів адміністративних послуг на конструктивних партнерів. За словами першого заступника голови обласної ради Олександра Клепакова, «це буде робота з удосконалення місцевого самоврядування на основі вимог Європейської хартії».