Можливу появу указу про дострокові вибори БЮТ вважає антинародним кроком. На цьому наголосив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко на вчорашньому брифінгу в парламенті.

За його словами, під час консультацій у глави держави він відчув, що створено парламентську коаліцію за дострокові вибори. «Вважаю, що Партія регіонів і «Наша Україна» мають узяти на себе зобов’язання готувати далі ці дострокові вибори, оскільки ми їх не ініціювали і проти них», — зазначив він. Йдеться насамперед про те, що чинний закон про вибори не дозволяє провести перегони так само, як і чинний закон про державний бюджет. «Ми в свою чергу, — пообіцяв Микола Томенко,— робитимемо все, щоб розгляд таких законопроектів відповідав Регламенту, чинному законодавству і ми не отримали якоїсь авантюри».

Крім того, Микола Томенко переконаний: якщо перегони відбудуться, вони будуть останніми, в яких братиме участь Віктор Ющенко. «Після того, як Президент піде на дострокові вибори і його політична сила набере «фантастичну цифру», очевидно, його кар’єра як людини, яка мріє піти на другий президентський термін, завершиться», — вважає заступник глави парламенту. Він також додав: можливо, ініціатива полягає в тому, що наступна більшість внесе зміни до Конституції, щоб Президента обирали в парламенті. Однак це навряд чи вдасться, вважає він, бо абсолютна більшість українських громадян проти обрання глави держави у Верховній Раді.

На запитання, коли може з’явитися указ про розпуск парламенту, Микола Томенко відповів: «Всі добрі справи робляться, коли Президент перебуває за межами країни, тож сьогодні слушний момент».

Водночас, коментуючи ранкову нараду у глави держави, заступник Голови Верховної Ради повідомив: «Президент зібрав нас о 8-й годині й розповів, що вся світова фінансова криза спровокована урядом Тимошенко, і він їде в Італію на знак протесту». Таке враження, що закрили кордони і в нас не стрибає курс долара, а металурги не зупиняють печі, сказав він. На переконання депутата, главі держави варто було б зібрати засідання РНБО та обговорити, що робити пересічному громадянинові в умовах світової соціально-економічної та фінансової кризи. «Виходить, влада не займається тим, що цікавить людей», — резюмував Микола Томенко. За його словами, БЮТ ініціюватиме, щоб влада (зокрема, Президент, Нацбанк і всі ті інституції, які опікуються фінансовими проблемами) обговорила ситуацію, яка склалася, і сказала, що нас чекає найближчим часом.