Учора Президент України Віктор Ющенко провів консультації стосовно прийняття рішення про дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

В обговоренні взяли участь Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, Перший заступник і заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович і Микола Томенко, голови парламентських фракцій: Партії регіонів — Віктор Янукович, БЮТ — Іван Кириленко, «Наша Україна—Народна самооборона» — В’ячеслав Кириленко, Блоку Литвина — Володимир Литвин та Комуністичної партії — Петро Симоненко.

Президент нагадав, що 2 вересня 2008 року депутатською фракцією Блоку «Наша Україна—Народна самооборона» прийнято рішення про вихід з коаліції демократичних сил через неможливість реалізації коаліційної угоди. 3 вересня це рішення було оголошено Головою Верховної Ради на засіданні парламенту.

Після цього, за словами Президента, протягом одного місяця, що минув після розпаду коаліції, а також у додатковий час, який він надав, не сформовано нової коаліції депутатських фракцій, як це передбачає стаття 83 Конституції.

«Жодна із політичних фракцій парламенту до цього періоду не внесла пропозицій щодо формування більшості в парламенті, які підписали б більше 225 народних депутатів», — сказав Віктор Ющенко.

Відтак, заявив Президент, згідно з пунктом першим частини другої статті 90 Конституції України Президент України має право достроково припинити повноваження Верховної Ради України, якщо впродовж одного місяця у Верховній Раді України не сформовано коаліцію депутатських фракцій, відповідно до статті 83 Конституції.

Зі свого боку учасники консультацій наголосили на необхідності внести перед проведенням дострокових виборів, у разі, якщо вони будуть призначені, зміни до законів про державний бюджет (щодо фінансування виборчої кампанії), а також до законів про вибори народних депутатів та про державний реєстр виборців. У такий спосіб можна буде гарантувати законність проведення цих виборів та уникнути оскарження їх результатів у суді. «Якщо такі документи не буде прийнято, я думаю, ми увійдемо в череду неймовірної кількості різного роду судових позовів», — спрогнозував Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк і звернувся до інших учасників із проханням консолідовано підійти до цієї законодавчої роботи. Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович звернувся із проханням до фракцій найближчим часом дати відповідь, як практично провести ці законодавчі зміни.

«Коаліція мала всі шанси для реалізації. Президент, Прем’єр, Голова Верховної Ради, 226 голосів. Але, на превеликий жаль, ця коаліція шансів перетворилася на коаліцію втрачених шансів», — констатував Арсеній Яценюк.

У своїх виступах представники парламенту загалом погодилися з необхідністю провести нові вибори.

Резюмуючи сьогоднішню зустріч, глава держави дав Верховній Раді час на вирішення питань, які необхідні для того, щоб навести лад у роботі парламенту.