Тимчасова слідча комісія Верховної Ради з питань з’ясування та встановлення фактів поставок до Грузії української військової техніки з порушенням законодавства України і норм міжнародного права має підтвердження фактів незаконного продажу української зброї до Грузії. Про це заявив на брифінгу у Верховній Раді голова ТСК Валерій Коновалюк (Партія регіонів).

За його словами, комісія, зокрема, має оригінали тих документів, які декілька тижнів тому з’явилися в Інтернеті, щодо продажу до Грузії зброї, зокрема сучасного зенітно-ракетного комплексу. При цьому В. Коновалюк наголосив, що головним завданням у діяльності комісії було довести не те, чи мала Україна право продавати зброю, адже вона має таке право. А що це робилося з порушенням законодавства, зокрема закону про правовий режим військового майна, згідно з яким кошти, одержані від реалізації зброї, мають зараховуватися до державного бюджету України і використовуватися виключно на потреби оборони. А факти, якими володіє комісія, наголосив депутат, підтверджують, що внаслідок продажу української зброї було недоотримано майже півмільярда гривень надходжень до державного кошторису і на рахунки Міноборони. У ТСК вирішено створити експертну групу, яка оцінюватиме наслідки продажу зброї, які призвели до втрати обороноздатності нашої держави та доходів держбюджету.

Валерій Коновалюк також не виключив, що однією з підстав дочасного розпуску нинішнього парламенту є бажання вплинути на те, щоб діяльність очолюваної ним ТСК було призупинено. Проте він пообіцяв «будь-якою ціною довести справу до кінця і обов’язково виступити зі звітом перед суспільством».

ТСК також підготувала запит до Генеральної прокуратури України щодо порушення кримінальної справи з огляду на збитки, завдані державному бюджету внаслідок контрабанди зброї. При цьому депутат наголосив, що хоч Україна посідає шосте місце у світі за продажем зброї, це стає небезпечним для неї самої і не приносить доходів до держбюджету. «Натомість ми не робимо нічого, щоб забезпечити власну армію і власну безпеку», — підкреслив В. Коновалюк.

Оприлюднити звіт за підсумками роботи комісії її голова пообіцяв через кілька тижнів, після того, як контрольно-ревізійне управління завершить перевірку «Укрспецекспорту».