Президент України має всі підстави скористатися своїм правом розпустити Верховну Раду. Про це вчора на брифінгу, проведеному з нагоди Дня юриста, заявив міністр юстиції Микола Оніщук. За його словами, сьогодні не можна апелювати до статті 90 Конституції України, у тій частині, де сказано, що парламент, обраний після дострокового розпуску, ініційованого Президентом України, не може бути розпущений протягом року.

Причин цього кілька: по-перше, з моменту обрання нового складу Верховної Ради вже минув рік (це сталося 30 вересня 2008 року), а по-друге, як ствердив Микола Оніщук, торік Президент України прийняв рішення про проведення дочасних виборів, не посилаючись на статтю 90 Конституції, зважаючи, що Верховна Рада у зв’язку з виходом 150 народних депутатів стала неповноважною. Тобто сьогодні жодних правових підстав не розпускати парламент, на думку міністра юстиції, у Президента немає.

Також, говорячи про здобутки правової реформи у країні, головний юрист повідомив, що найближчими днями на засіданні Національної комісії зі зміцнення демократії та утвердження верховенства права буде презентовано новий проект Кримінально-процесуального кодексу України, який має докорінно змінити сутність і процесуальну форму досудового слідства. «Маю надію, що цей законопроект буде якнайшвидше розглянуто парламентом, бо його прийняття є виконанням наших зобов’язань перед Радою Європи та громадянами України», — наголосив Микола Оніщук.