Футбол. Як відомо, післязавтра на стадіоні ФК «Металіст» у Харкові о 20.00 (за київським часом) розпочнеться матч кваліфікаційного раунду до ЧС-2010 між збірними України і Хорватії. Тренер хорватської команди, знаменитий у недалекому минулому футболіст, Славен Білич навіть після відчутної поразки (1:4) від збірної Англії, причому вдома, на харківську зустріч дивиться не без оптимізму.

Його команді конче треба реабілітуватися в очах прихильників. І постарається вона здійснити задумане в Харкові. Однак хорвати мають певні кадрові проблеми. Скажімо, пан Білич не може розраховувати на дуже важливого виконавця Едуардо да Сілву.

Хтось інший відсутність одного із провідних гравців міг би назвати головною причиною невдачі. Але у Білича не такий характер. Тим більше, йому було добре відомо, що бразилець, «перехрещений» у хорвата, через травму повернеться на поле не раніше початку 2009 року. Нині тренер переконаний: програш англійцям не позначиться на виступі його команди у відбірному турнірі. На недавній конференції УЄФА для тренерів європейських збірних Білич був у доброму гуморі і повідомив чудову новину для вболівальників лондонського «Арсеналу», за який виступає Сілва.

— Процес відновлення Едуардо відбувається дуже успішно і швидкими темпами. Він уже потроху тренується, — розповів пан Білич в інтерв’ю офіційному сайту uefa. com. — Гадаю, що вже напередодні Різдва (25 грудня) він спробує вийти на поле. Багато хто вже встиг забути, якої втрати ми зазнали через травму цього форварда в лютому. Забули про це, бо ми добре зіграли на Євро без Едуардо. Проте він залишається найважливішим футболістом у збірній Хорватії. Оскільки ідеально вписується в модель нашої гри. Однак у майбутніх зустрічах з Україною і Андоррою нам доведеться знов обійтися без цього нападника. Отже, спочатку нам потрібно добитися позитивного результату у зустрічі з українцями. А вже потім зголоднілий за футболом Едуардо зможе допомогти нам у другій зустрічі з Андоррою в березні або в домашньому поєдинку з Україною в червні.

Якщо 40-річному фахівцеві вдасться провести «роботу над помилками» і взяти три очки в Харкові, то це не повинно когось дивувати. Відтоді як Білич очолив молодіжну збірну Хорватії у вересні 2004 року, його супроводжує успіх. Він вивів свою команду у стикові матчі чемпіонату Європи, де хорвати поступилися Сербії і Чорногорії. Після цього Білич запросив основний кістяк тієї команди вже у національну збірну, яка дійшла до півфіналу Євро-2008.

«Ми не збираємося тонути лише через одну поразку, —заявив тренер. — Ми хочемо реабілітуватися, зберігаючи віру в свої можливості. Нам потрібно трохи успіху, і тоді ми візьмемо участь у турнірі у Південній Африці. Зараз ми перебуваємо на середині тривалого шляху. Під моїм керівництвом ми провели 25 зустрічей. У 23 з них ми домінували на полі і заслуговували на перемогу. Зараз наша позиція в групі не дозволяє більше втрачати очки».