Постійна делегація Верховної Ради у Парламентській асамблеї Ради Європи взяла активну участь у четвертій частині сесії ПАРЄ, яка проходила 29 вересня — 3 жовтня у Страсбурзі (Франція), запропонувавши низку поправок до резолюції з основного питання сесії — наслідки війни між Грузією і Росією. Про це повідомив на прес-конференції керівник постійної делегації українського парламенту в ПАРЄ Іван Попеску (Партія регіонів). За його словами, члени української делегації — Ольга Герасим’юк, Олена Бондаренко, Оксана Білозір, Володимир Вечерко, Сергій Головатий, Сергій Ківалов, Євген Мармазов, Юлія Новікова, Григорій Омельченко та Сергій Соболєв — активно виступали не лише на пленарних засіданнях асамблеї, а також і під час роботи профільних комітетів та політичних груп.

Заступник керівника постійної делегації українського парламенту в ПАРЄ Ольга Герасим’юк наголосила, що під час сесії ПАРЄ ситуація на Кавказі розглядалася як така, що спричинила серйозну кризу в самій Раді Європи, що змусило Раду Європи замислитися над своєю роллю. Під час обговорення проекту резолюції щодо наслідків війни між Грузією та Росією, за словами О. Герасим’юк, тривали серйозні дебати між російською і грузинською делегаціями і навіть порушувалося питання про перегляд повноважень російської делегації. Це питання залишилося відкритим до січневої сесії ПАРЄ, на якій знову розглядатиметься питання російсько-грузинського воєнного конфлікту. Депутат також зауважила, що учасники сесії ПАРЄ говорили про те, що війна йде не просто в Грузії — війна йде в Європі, у світі. «І ті, хто вважає, що війна у Грузії — то чужа війна, в яку ми не повинні втручатися, щоб не сваритися і не накликати біду на свою голову, той просто або лукавий, або наївний», — сказала Ольга Герасим’юк.

Парламентарій також повідомила, що політичний комітет ПАРЄ обговорив питання про визнання політичним злочином голодомору в Україні 1932—1933 років, а також масового голоду в інших республіках колишнього СРСР. Російська делегація пропонувала об’єднати ці теми, але після дебатів, зрештою, вирішено обговорювати ці питання окремо, і темі українського голодомору буде присвячено окремий розділ у доповіді ПАРЄ. Це, на думку європейських парламентаріїв, дасть шанс об’єктивно підійти до оцінки цього лиха. Планується також, що у листопаді до Києва прибудуть Президент ПАРЄ Тері Девіс та інші представники Ради Європи, котрі візьмуть участь у вшануванні 75-ї річниці голодомору в Україні.

У свою чергу, Олена Бондаренко (БЮТ) відзначила, що під час дебатів на сесії ПАРЄ позиція БЮТ і «Нашої України» була майже одностайною. Вона запропонувала провести незалежне міжнародне розслідування щодо військового конфлікту на Кавказі та факту визнання Федеральними Зборами Російської Федерації незалежності Південної Осетії, а також провести позачергову сесію ПАРЄ з грузинського питання.