Ці поетичні рядки Надії Гуменюк сприймаються немов камертон всієї виставки продюсера і режисера, «старого львівського гайдамаки» Євгенія Козака.

Утім, назвати «просто виставкою» цю моно-виставу в синтезі музики, поезії і світлин буде не коректно. Автор ідеї, натхненник, організатор і він же виконавець художнього проекту «Від Дніпра до Дністра» Євгеній Козак привіз зі Львова до Черкас не лише чудову збірку своїх художніх світлин, а й поетично-публіцистичні фільми. «Голос мовчання», «Берестечко», «Думи мої, думи... (Тарас Шевченко в автопортретах і світлинах)», «...Андрій Шептицький» створені за Козаковими сценаріями і режисурою на львівській відеостудії імені Івана Миколайчука.

Романтичні пейзажі, пам’ятки історії і культури, жанрові композиції, портрети сучасників Сходу і Заходу, України — все розмаїття, вихоплене об’єктивом Євгенової фотокамери, підкреслює нерозривну сув’язь національного буття та історичної свідомості. Прочитана при свічках поезія додала щемних відчуттів та роздумів про минуле, сьогодення та прийдешнє:

«Скільки нам так летіти під зойк знамена

По стежках, по віках, по світах?

Україна ж одна,

Чуєш, брате, одна.

На синівських розп’ята гріхах!».

Виставка Євгена Козака «Від Дніпра до Дністра» відвідає Корсунь-Шевченківський, Білу Церкву, Київ.

Черкаси.

На знімку: Євгеній Козак на відкритті виставки.

Фото автора.