Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк у понеділок взяв участь у Міжнародній політичній конференції (на знімку), яка відбувається в місті Евіан (Франція).

«Ця конференція потрібна нам, щоб висловити власну позицію, це ключова можливість для того, щоб Україну не ототожнювали з державою на околиці. Ми не є частиною бувшої або майбутньої імперії. Ми є самостійна держава, яка здатна проводити як внутрішню, так і зовнішню політику», — наголосив у виступі А. Яценюк.

Голова Верховної Ради України проаналізував поточну ситуацію у світі, зазначивши, що наслідком глобалізації є ціла низка криз: фінансова, продовольча, охорони здоров`я, навколишнього середовища. При цьому А. Яценюк наголосив на відсутності вчасного прогнозування та ефективного управління такими кризами на світовому рівні. «Немає жодної світової організації, яка здатна вирішити питання криз. У світі не існує ефективних механізмів розв`язання проблем», — зазначив Голова Верховної Ради України, додавши, що «всі міжнародні політичні проблеми вирішуються виключно на індивідуальному рівні».

А. Яценюк наголосив, що програмою перебування в Евіані в нього було передбачено низку двосторонніх зустрічей з європейськими політиками. Утім, за його словами, через складну політичну ситуацію в Україні та необхідність у вівторок бути в Києві заплановані зустрічі довелося відкласти.

* * *

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк вважає, що потрібно «вичерпати всі умови для того, щоб дострокових виборів не було», а якщо вони все ж таки відбудуться, то «треба зробити все, щоб їх гідно провести». Про це він сказав, відповідаючи на запитання українських журналістів, які висвітлюють роботу Міжнародної політичної конференції, що розпочалася 6 жовтня у французькому місті Евіан. «Я розумію, що дострокові вибори — це не найкращий вихід, після них навряд чи політична картина в Україні зміниться, — зазначив глава українського парламенту. — Хоча є сподівання на те, що вони гіпотетично можуть не відбутися», — додав він.

Голова Верховної Ради України наголосив, що українська демократія молода. На його думку, саме відсутність єдності української політичної еліти створює основну політичну нестабільність. «Якщо політики візьмуться за розум, то зовнішній авторитет України буде зовсім інший», — сказав А. Яценюк. Він вважає, що це не пов`язано з черговістю дострокових виборів, а пов`язано «тільки з тим, що на персональному рівні йдуть постійні конфлікти, які негативно відбиваються на авторитеті держави».

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.