Хоч цього року на Тернопільщині площі під буряками менші, ніж торік, але зібрати його планують на 100 тисяч тонн більше. Цукру також очікується зварити більше — 205 тисяч тонн проти минулорічних 196 тисяч за потреби області у межах 30 тисяч тонн.

Щедрий врожай пояснюється тим, що вирощування солодких коренів переходить на індустріальні рейки, підвищується їх якість. Дедалі частіше переробники самі плекають для себе сировину, до того ж — за новітніми технологіями. Відповідна й віддача: 600 і більше центнерів з гектара.

Переробний сезон в області поки що розпочали лише три заводи з восьми. Темп істотно стримують дощі. Водночас підприємства різко скоротили кількість бурякоприймальних пунктів: відпадає потреба возитися з буряком, вирощеним на присадибних ділянках і паях селян. Якщо ще два роки тому селяни засівали цією культурою 26 тисяч гектарів, то цього року лише 7 тисяч. Буряк стає рентабельним за врожайності 370 і більше центнерів з гектара, а як досягти її на приватному клаптику? Передбачається, що через це село недоотримає приблизно 35 мільйонів гривень фінансових надходжень. З чого жити людям? М’ясо, молоко також не в ціні, а ріпаком присадибну ділянку не засієш. Найвищий рівень безробіття саме на селі, тому й шукають вчорашні аграрії порятунку в закордонних заробітках.

Тернопільська область.