Крим

Депутати відмовили міському голові Ялти у введенні мораторію на виділення землі

Із 38 депутатів міськради за ініціативу міського голови Сергія Брайка ввести мораторій на виділення земельних ділянок під індивідуальне житлове будівництво й гаражі на всій території Ялти проголосували лише 16.

«Ми просто знищимо місто!» — прокоментував небажання депутатів ухвалити мораторій міський голова.

— У Ялті не лишається землі для розвитку міста як курорту. Тому наголошуватимемо на ухваленні мораторію на наступній сесії, — прокоментував ситуацію Сергій Брайко.

Віктор ХОМЕНКО.

Луганська область

Виборниця позивається з парламентом

Ще на початку вересня Верховна Рада призначила позачергові вибори міського голови в Кремінній (Луганська область), нібито у зв’язку з достроковим припиненням його повноважень. Володимира Гребенюка вже намагалися зняти з посади торік, але це не увінчалося успіхом. Суд скасував рішення міської ради про позбавлення градоначальника своїх повноважень, визнавши його незаконним. Це вже друга спроба прибрати невгодного керівника.

Виборниця, подавши позов проти Верховної Ради до окружного адміністративного суду міста Києва, стверджує, що голосувала за Володимира Гребенюка, і вважає, що його переобрання відбувається з порушенням закону, зокрема, її виборчого права, гарантованого громадянам країни статтею 38-ю Конституції.

Алла АНТІПОВА.

Івано-Франківська область

Одна рада — дві сесії

Не зумівши опанувати ситуацію на черговій сесії Косівської районної ради, її голові Руслану Присяжному разом з однодумцями довелося залишити залу засідань.

Скандали в цьому скликанні розпочалися вже на першому, організаційному, засіданні, коли з 80 депутатів сформувалася більшість із 41 обранця, яка обрала голову, заступників та голів профільних комісій.

Наприкінці серпня цього року ініціативна група з 27 депутатів звернулася до Руслана Присяжного з проханням скликати позачергову сесію, щоб заслухати звіти голови ради та його заступників. Той сесію скликав, але через відсутність кворуму вона не відбулася. Голова райради пішов у відпустку, а депутати, скориставшись своїм законним правом, скликали позачергову сесію. Руслана Присяжного на ній не було. Не з’явився і його заступник Святослав Перцович, який того дня був на сесії обласної ради. Присутні в залі депутати не визнали це поважною причиною і, оцінивши роботу С. Перцовича як незадовільну, відправили його у відставку. Звіт ще одного заступника, опозиційного до голови ради Олега Соломченка, тривав усього п’ять хвилин і, по суті, без обговорення був узятий до відома.

Р. Присяжний самовідкликався з відпустки і зібрав частину президії районної ради, щоби скликати позачергову, XVІ, сесію. Його ж опоненти, вважаючи, що така сесія вже відбулася, вирішили провести чергову за рахунком ХVІІ сесію. Того дня депутати реєструвалися на різні сесії: на ХVІІ зареєструвалося 46 депутатів, на ХVІ — 22. Отож Руслан Присяжний і Олег Соломченко намагалися відкрити в одній залі кожен «свою» сесію. Швидше це зробив заступник. Його прихильники устали виконувати гімн, а голова райради Руслан Присяжний із своєю командою залишив сесійну залу.

Дарина НАЗАРЧУК.