Вітчизняним сільгоспвиробникам, незважаючи на рекордний врожай зернових, не варто чекати істотного прибутку. Таку думку висловила аналітик ІА «АПК-Інформ» Анастасія Івасенко, виступаючи з доповіддю на сьомій міжнародній конференції «Зернова індустрія-2008», яка відбулася в Києві.

З початку сезону ціни на зерно, особливо фуражне, у нашій країні стрімко знижуються. Хоча через подорожчання енергоносіїв і добрив витрати на вирощування сільгоспкультур різко зросли. За інформацією Анастасії Івасенко, собівартість тонни пшениці третього класу становить не менш як 1300 гривень, а закупівельні ціни — максимум 1200 гривень. Фуражне зерно оцінюють у 650—700 гривень, тоді як воно має коштувати не менш як 900—950 гривень за тонну.

Як повідомила аналітик, хлібороби змушені погоджуватися на ці ціни, тому що «елеватори завантажені під зав’язку, крім того, у розпалі сівба озимих, і сільгоспвиробники зазнають браку оборотних коштів для її проведення».

Водночас, на думку експерта, зниження цін на продовольчу пшеницю — явище тимчасове. «Обмежена пропозиція продовольчого зерна й підвищений попит на нього на зовнішніх ринках забезпечують підтримку цінам, і незабаром можна чекати стабілізацію в цьому сегменті й подальше плавне зростання цін», — вважає А. Івасенко.

Що стосується якості зернового врожаю, то із 26,9 мільйона тонн зібраної нинішнього року пшениці непродовольчої п’ятого класу — 12,5 відсотка, а шостого — 50,8 відсотка. Такі цифри навів у своєму виступі начальник Державної інспекції України з якості сільськогосподарської продукції та моніторингу її ринків Василь Мельник.