Кіровоградська митниця та обласний Художній музей вкотре порадували гурманів від мистецтва. В залах музею відкрито оригінальну виставку «Японська каліграфія». Місто вперше має можливість ознайомитися з мистецтвом японської писемності.

Каліграфія (сьодо — шлях письма) — поширений вид мистецтва на Сході. Це — національна пристрасть, загальна естетична натура, що виховується в японців і китайців з перших років життя. В середньовічному Китаї видатні каліграфічні здібності були невід’ємним засобом для найвищих кар’єрних досягнень. Вимога мати прекрасний почерк була однією із основних, що висувалися на державних іспитах.

Історія японської каліграфії розпочала свій відлік з V ст. н. е., коли сюди проникли з континенту перші зразки китайського каліграфічного письма. У китайській каліграфії головне — енергія, внутрішня сила пензля. Провідну роль відіграє тут чуйний дотик пензлем до паперу. А в японській каліграфії вирішальне значення має зовнішня сила пензля, тут головне — не дотик, не проникнення, а жест, танець.

На відміну від практичної європейської писемності, ієрогліфи японської мови, крім інформаційного, виконують багато інших завдань. Кількома рухами пензля досвідчений майстер-каліграф може зафіксувати скороминущий настрій. Японці вважають, що написаний текст має приносити естетичну насолоду. Зорове сприйняття тексту не менш значуще, ніж сприйняття картини.

На думку директора музею Тетяни Ткаченко, подібні мистецькі акції сприяють культурному збагаченню мешканців Кіровоградщини й допомагають багатьом долати життєві труднощі.