У Донецьку відбувся ІХ міжрегіональний фестиваль «Театральний Донбас-2008» за участі колективів з Маріуполя, Дніпропетровська, Луганська, Сєверодонецька, Макіївки і Донецька. Як відзначив директор—художній керівник Донецького академічного українського театру Марко Бровун, первісний задум фестивалю в тому, щоб нейтральне журі змогло оцінити роботу театрів, і вони одержали б стимул до творчого самовдосконалення.

Під час фестивалю найбільші суперечки глядачів і критиків викликали вистави «Додо» за п’єсою К. Петона в постановці Луганського обласного російського драмтеатру і чеховська «Чайка» (версія Дніпропетровського молодіжного театру-студії «Віримо!»). Досягнення учасників оцінені гідно: вручено майже 30 дипломів за перемогу в різних номінаціях. Шість із них завоювало «Одруження Фігаро» Моцарта (Донецька муздрама). Цей само спектакль визнаний кращим на фестивалі.

Своїми враженнями від побаченого поділилися члени журі.

Голова журі, доктор мистецтвознавства, професор Київського національного університету театру Ганна ВЕСЕЛОВСЬКА: «Так, фестиваль дає імпульс до розвитку театру, допомагає зрозуміти кожному колективу, на якій стадії він перебуває. Враження гарні, відчувається азарт, бажання працювати. Великий плюс — участь у фестивалі молоді. Прекрасно і те, що беруть участь актори старшого покоління, як, приміром, народна артистка України Наталя Юргенс (Маріуполь). Якщо ж говорити про проблеми театрів, то вони загальні: зокрема, це режисура».

Заступник голови Національної спілки театральних діячів України Євген КОЛГАНОВ: «У Донецькому музично-драматичному театрі — сузір’я талантів. «Одруження Фігаро» — це приголомшливо! Почути сучасного Моцарта на сцені драмтеатру... Оскільки Донецьк дедалі більше стає театральним центром, я ініціюватиму ідею: зібрати тут кращі колективи і зробити свято театрального мистецтва».

Донецьк.