Мабуть, найбільша майстерність казкаря — розповісти історію так, щоб дорослі хоч на мить стали дітьми, а діти — подорослішали. В Хмельницькому є люди, які вміють це робити, — режисери, художники, артисти обласного театру ляльок «Дивень».

У тому, що вони справжні казкарі, переконались глядачі й журі ІІІ міжнародного фестивалю національних театрів ляльок «Веселка», який проходив у Самарі (Росія). Сюди приїхали лялькарі з Башкирії, Мордовії, Татарстану, Німеччини, Франції, Сербії, Білорусі. Кожен хвалився своєю народною казкою. А хмельничани показували «Івасика Телесика». І зуміли зробити це так, що вистава одразу захопила дорослих і дітей. На сцені поруч із ляльками грали і актори. А роботи художника Михайла Ніколаєва та композитора Івана Пустового довершили справу — «Дивень» завоював першість у конкурсі.

До перемог хмельницьким казкарям не звикати. Навесні захоплені відгуки театр привіз із міжнародного фестивалю в Санкт-Петербурзі. А трохи раніше подоляни грали на фестивалі «Кук-арт», де були зібрані кращі вистави, створені за останнє десятиліття на пострадянському просторі.

Хмельницький.