Для вітчизняних аграріїв дні поля — чудова можливість ознайомитися з агротехнологічними новинками

Черговий день поля компанія «Амако» провела в Бориспільському районі Київської області. Дійство за участю високопродуктивної сільгосптехніки проходило на базі ЗАТ «Агро-Регіон», де генеральним директором екс-міністр АПК Юрій Карасик. За сприяння компанії господарство свого часу оновило технічний парк, а фахівці мали можливість пройти навчання, підвищити свою кваліфікацію. В «показових виступах» брали участь трактори, сівалки, обприскувачі, комбайни здебільшого іноземного виробництва, які й реалізує в Україні компанія — організатор заходу. Було представлено техніку як для традиційного землеробства, так і для мінімальної обробки грунту. А на день поля з’їхалися кілька сотень керівників сільгоспформувань, представників аграрної науки, агробізнесу.

Під час заходу можна було не лише побачити, а й почути чимало цікавого. Йшлося про те, що агробізнес і село як соціальний чинник — це різні речі, хоча й дуже тісно пов’язані між собою. А нинішня ситуація із зерновими показала, що недостатньо просто виростити врожай, нехай і рекордний, потрібно вміти його продати. У цьому й відмінність між сільським господарством і аграрним бізнесом, де кінцевий результат — саме отриманий прибуток.

На думку генерального директора «Амако» Віталія Скоцика, однією з основних проблем для інвесторів залишається відсутність гарантованого ринку збуту всередині країни, яким могли б стати тваринницька і переробна галузі. Внутрішній попит, через тваринництво й переробку, однозначно буде двигуном, що залучить більше інвесторів у такі проекти. Гарантований ринок збуту підштовхне людей, котрі вкладають кошти, вкладати ще більше.

Нинішнього року з’явилися додаткові передумови для розвитку тваринництва в Україні. Таким каталізатором може стати надлишок фуражного зерна.

Водночас, вважає Віталій Скоцик, у країні катастрофічно бракує сільськогосподарських фахівців — агрономів, наладників техніки. Ключових співробітників доводиться запрошувати навіть із-за кордону. Єдиний вихід для великих агробізнесменів — самим інвестувати кошти в підвищення кваліфікації сільськогосподарських фахівців.

На знімку: на фермі «Агро-Регіону».

Фото автора.