Хто представляє сьогодні політичну еліту в центрі та на місцях, від чиїх рішень залежить доля української держави та її народу — це головне питання, на яке має відповісти V том довідково-іміджевого видання «Хто є хто. Україна політична», видання якого передбачається Українським видавничим консорціумом.

У третє тисячоліття Україна вступила у новій якості. Це вимагає політичного самовизначення української нації, усвідомлення того, чим для неї є держава, куди вона рухається, якими інтелектуальними, економічними й політичними ресурсами володіє. Наявність досконалої політичної системи, чіткого розподілу владних повноважень, забезпечення механізму стримувань і противаг, сучасних форм безпосередньої і представницької демократії, офіційної опозиції є вирішальними умовами незворотності демократичного процесу в країні.

Політичне життя України є складним і багатобарвним. Зрозуміти його сутність, рушійні сили, мотиви, стимули розвитку, інтереси тих, хто бере у ньому участь, — мета нового видання консорціуму.

Ідея оновленого видання була схвалена у секретаріаті Президента України, Академії політичних наук, Інституті політичних і етнонаціональних досліджень ім. Кураса, Українському фонді культури.

У політичних колах гарантія незалежності України значною мірою пов’язується з інститутом президентства. Впродовж років з порядку денного українського політикуму не сходять проблеми ефективності його функціонування, взаємодії з іншими органами влади. Ці та інші питання будуть розглянуті у збірнику.

В Україні, як і в багатьох інших державах, досить вагоме місце посідає інститут парламентаризму. Унікальність парламенту як політичного інституту полягає в його ролі посередника між суспільством і органами виконавчої влади, системи, в якій на державному рівні формується владна воля нації. Українському парламентаризму властиві певні національні особливості, обумовлені специфікою сучасних соціально-економічних процесів і державного устрою. Саме тому у виданні значна увага буде присвячена висвітленню діяльності Верховної Ради України, комітетів та депутатських фракцій, народних депутатів України, її апарату.

У процесі формування та реформування системи влади України з часу набуття нею незалежності Кабінет Міністрів України переважно виступав у ролі об’єкта, за вплив на який розгорталася конкуренція між парламентом та Президентом. Ця конкуренція, по суті, була рушійною силою конституційного процесу в Україні, який не завершено й понині. Роль уряду, представлених у ньому політиків у період суспільно-політичних трансформацій українського суспільства висвітлюється в одному із розділів книги.

Становище, в якому нині перебуває країна, ставить перед політиками і політологами завдання об’єктивного аналізу існуючої в Україні та навколо неї ситуації, розроблення прагматичних прогнозів її подальшого розвитку, відходу від старих стереотипів. Одна із цілей нового видання — представлення інтелектуального і кадрового потенціалу політичної еліти України, з’ясування місця та ролі партій і політиків у розбудові держави.

Практично в кожній державі є регіони, які помітно відрізняються один від одного природно-кліматичними умовами, історією, етнічним складом населення, мовою, культурою, релігією. Взаємодія цих чинників призводить до формування якісної своєрідності певної території. Тому регіональність як об’єктивний феномен є невід’ємним атрибутом будь-якої держави. Один із розділів видання присвячується регіональним політичним елітам.

В осмисленні сучасних політичних процесів значно зростає роль науковців-політологів, які, спираючись на світовий досвід, здатні об’єктивно аналізувати процеси, що відбуваються в українському суспільстві, прогнозувати подальший розвиток політичних процесів, вказувати шляхи виходу із політичних криз. На сторінках видання читачі знайдуть інформацію про провідних політологів України.

Колектив Українського видавничого консорціуму сподівається створити ілюстровану енциклопедію сучасного політичного життя України, розповісти про політиків, політичну систему, інститути громадянського суспільства, які слугують утвердженню демократичних засад суспільного розвитку.