В українських політиків давно стало звичкою усякий раз «гнути» правові норми, пристосовуючи їх до потреб поточного дня — або години.

Як завжди, вірні цій звичці пророки позачергових парламентських виборів, що їх побільшало в нашій батьківщині. І от уже не вперше вона зіграла з ними злий жарт.

То вони, піддавшись почуттям, повідомляють датою розпуску парламенту 3 жовтня, а нові вибори напророчать на грудень. То «змінюють гнів на милість» — переносять розпуск парламенту на 16 жовтня.

А щоб час минав швидше, вигадали свій, особливий календар. Де в місяці не 30 днів, а 29. Тільки так можна було одержати дату виникнення права на розпуск парламенту 16 жовтня. Адже вона настає після закінчення місяця з дня оголошення Головою Верховної Ради про припинення коаліції, не рахуючи дня оголошення (відбулося 15 вересня).

Не менш оригінальним є «юридичне обґрунтування» цих дат. Отут пропагандисти виборів попросту переступили через дві норми Конституції — статей 82 і 90.

Стаття 90 Конституції забороняє перетворювати вибори парламенту на щомісячні. Нинішній парламент, і так обраний на дострокових виборах, не можна розпускати як мінімум рік після обрання, який мине тільки 14 листопада 2008 року. Відлік ведеться з 15 листопада минулого року, коли ЦВК своєю Постановою №562 зареєструвала 300-го народного депутата, що означало, відповідно до статті 82 Конституції, обрання Верховної Ради.

Тож Президент одержить право припинити повноваження парламенту не раніше 15 листопада.

Якщо він розпустить парламент у той самий день, то вибори зобов’язаний буде призначити протягом двох місяців. Але призначити вибори мало, їх треба ще організувати. А це значний обсяг робіт. Попередні дострокові вибори, як відомо, призначалися 27 травня, а в результаті відбулися тільки 30 вересня. Цього разу Президентові ще складніше: набрав чинності закон про реєстр виборців, який вимагає за два місяці до будь-яких виборів видати повну електронну копію реєстру представникам політичних партій. А передавати поки що нема чого. Формування бази даних не завершено. В ЦВК кажуть, що встигнуть не раніше 15 грудня. Тобто, з урахуванням вимоги нового закону, вибори можна буде призначити не раніше 15 лютого. Але, за Конституцією, з моменту розпуску парламенту до дня виборів має пройти не більш як два місяці. Тобто навіть 15 листопада парламент не можна буде розпускати. Тільки 17 грудня.

Виходить, що далі в ліс, то більше дров. Якщо, звичайно, упевненим рухом не розрубати весь цей юридичний гордіїв вузол, призначивши вибори, наприклад, завтра. Але тим самим розрубаємо ще одну невидиму нитку, що зв’язує Україну з Європою: там звикли поважати право.

Сергій КІВАЛОВ, голова Комітету Верховної Ради України з питань правосуддя, народний депутат України.