Валерій КАМЧАТНИЙ (БЮТ):

— Маємо надію на те, що все-таки національна позиція візьме гору. Нині є дійсно абсолютна можливість двом фракціям — БЮТ і «НУ—НС» — домовитися. Тим більше, що останній сесійний день показав: компроміс знайти можливо, можна домовитися про певні речі, можна зробити задній хід з тих питань, які не влаштовують наших колег по минулій коаліції (і, маємо надію, по майбутній). Тому це — добрий знак. Але, на жаль, є певні сумніви. Хотілося, щоб це були лише сумніви. Хотілося, щоб сьогодні чи завтра був результативний день, і узгодили позиції, про які каже Президент. Можливість і добра воля для цього є! На засіданні фракції, яке ми провели минулої п’ятниці за участі Юлії Тимошенко, була толерантна виважена позиція всіх народних депутатів. Всі розуміють важливість поновлення коаліції, всі підтримують позицію нашого лідера про те, що треба все зробити для збереження коаліції. І ми це робитимемо!

Ірина ГОРІНА (Партія регіонів):

— Ніякої коаліції, на жаль, не буде. І не вина Партії регіонів, що не виходить коаліції з БЮТ. Оскільки прихильники певної політичної сили налаштовані на те, що інші — це вороги. Це така риторика попередніх виборчих кампаній, і у цю пастку ми знову можемо потрапити. Виходить: неможливо створити коаліцію, бо і той, і інший претендент на посаду глави держави втратять значну частину свого електорату. А коаліція помаранчевих неможлива, бо... Президент не хоче її. Мало того, у нього є 200-відсоткова впевненість —ніякої коаліції не буде. Вибори відбудуться у будь-якому разі, навіть попри безапеляційні заяви глави держави: якщо буде коаліція, парламент ніхто не розпустить. Ці вибори нічого реально не вирішують, крім одного — прибрати з посади прем’єра Тимошенко. На жаль, через все, що нині відбувається, країна летить у прірву.

Олександр ГОЛУБ (КПУ):

— Заява Ющенка про те, що він дає парламенту ніби можливість ще попрацювати над створенням більшості, спрямована на 70 відсотків виборців, які не хотіли б дострокових виборів і які розуміють, що це катастрофа для держави. Ми не підтримуємо ідею перетягування, пересмикування законодавчих актів і вважаємо, що до 16 жовтня у парламенту є можливість сформувати нову коаліцію. Стосовно формалізування, то Президент не має втручатися у внутрішні справи парламенту — а створення більшості це є внутрішня справа парламенту. Наскільки мені відомо, перемовини тривають між всіма партіями, які є у Верховній Раді. Інша справа, що вони певним чином не формалізовані. Нині на порядку денному стоїть доля парламентаризму в державі. І я не виключаю такого варіанта, що різні політичні партії, переймаючися долею демократії і парламентаризму, все ж таки домовляться, аби не давати можливості Президенту розпустити парламент.

Сергій ГРИНЕВЕЦЬКИЙ (Блок Литвина):

— Президент заявив, що врешті-решт дотримуватиметься Основного Закону. А що він інакше міг сказати, якщо буде сформована коаліція, не підкориться Конституції? А як, скажіть, можна проводити дострокові вибори, коли в законі чітко записано: потрібен реєстр виборців! Оголосити вибори — це одне, але є ж процедура їхнього проведення. Реєстр має бути з 1 жовтня, а його немає. Водночас ЦВК запевняє: списки будуть на кінець грудня. А по закону, реєстр має бути розданий партіям за два місяці до виборів. Неможливо прогнозувати, чи буде коаліція БЮТ і «НУ—НС», чи якась інша. Знаєте, ще так кажуть: Україну прогнозувати і аналізувати неможливо, є тільки різні рівні некомпетентності. Щодо нашої політичної сили, то днями Блок Литвина зробив дуже чітку заяву: ми не братимемо участі в політичних розборках.

Оксана БІЛОЗІР («НУ—НС»):

Президент готовий 7 жовтня видати указ про розпуск парламенту. З огляду на те, як відбуваються події, очевидно, як прагматично, конструктивно і в рамках закону підходить глава держави до цих процесів. В чому найголовніша проблема для створення коаліції? Юлія Тимошенко, як прем’єр, хоче «під себе» створити коаліцію. Це нонсенс. Це — антиконституційно. Бо є чітка і зрозуміла процедура — іншої не буде. Спочатку формується коаліція, яка викладає ідеологію і чітку стратегію розвитку України і суспільства, а потім обирає прем’єра. Юлії Тимошенко цей процес не подобається, тому вона веде незаконний у рамках української Конституції діалог. Я не бачу перспектив для створення такої коаліції.