Коли на Рівненщині розвідали поклади бурштину, ніхто навіть не думав, що питання його видобутку стане проблемою номер один для області.

Проблема ця полягає не лише в тому, що у ліси масово ринули незаконні старателі, які залишають після себе місячні пейзажі, а й у тому, що незаконний видобуток бурштину хочуть прибрати до рук впливові люди, які, звичайно ж, при цьому дбають найперше про свої надприбутки, а не про те, як поповнити бюджет. Але найгірше те, що видобуток бурштину віднедавна починає набирати кримінального «відтінку»: виникають конфлікти, під час яких уже й стріляють у людей. Прикладом цього стали події 9 травня цього року у лісовому масиві Клесівського держлісгоспу, що в Сарненському районі, де між місцевим населенням та заїжджими людьми, які претендували на те, щоб прибрати до рук бурштиновий бізнес, виник конфлікт, під час якого двоє місцевих мешканців отримали травми та ще один — вогнепальне поранення (про це писала наша газета).

Ця подія набула великого резонансу в області, відтак була предметом обговорення під час позачергової сесії Рівненської обласної ради 14 травня. Тоді обурені місцеві мешканці, як кажуть, «випускали пар», обіцяли перекривати траси, пікетувати Верховну Раду, якщо народні депутати не приймуть закон про видобуток бурштину, від чого, як справедливо вважають поліщуки (а саме поліські райони області багаті покладами «сонячного каменю»), мали б зиск і держава (наповнювався б бюджет), і вони, оскільки, бодай частково, можна було б розв’язати проблему зайнятості, яка дуже актуальна для поліських районів.

Тоді, на сесії Рівненської обласної ради, і на засіданні колегії Рівненської ОДА, йшлося про те, що цей закон мають лобіювати в парламенті сім народних депутатів України від Рівненщини. Тим паче що напрацювання закону вже є — можна взяти за основу напрацювання народного депутата України І та ІV скликань Миколи Шершуна, законопроект якого свого часу був підтриманий у парламенті, але заветований Віктором Януковичем.

Після позачергової сесії Рівненської обласної ради з «бурштинового питання» 14 травня у людей зажевріла надія, що закон буде ухвалено. Але й висловлювалися припущення, що вирішення цього питання можуть просто «заговорити». Що останнє цілком реально, свідчить те, що обласна влада (представницька і виконавча) не інформує громадськість про те, на якій стадії розробка закону про видобуток бурштину. А його так чекають мешканці поліських районів Рівненщини. Вони ж пікетували наступні після позачергової сесії засідання депутатів Рівненської обласної ради, нагадуючи про важливість і необхідність у законодавчий спосіб розв’язати «бурштинову проблему».

Тим часом прес-служба Рівненської обласної ради розповсюдила для ЗМІ повідомлення про те, що голова Рівненської обласної ради своїм розпорядженням № 224 від 27 червня 2014 року створив робочу групу для детального вивчення ситуації, що склалася у Рівненській області з видобутком бурштину. Її очолив його перший заступник Олександр Данильчук і до неї увійшли голови кількох постійних комісій облради, представники Рівненської ОДА, міліції, обласних Держекоінспекції та Держземагентства, фахівці інших служб. Михайло Кириллов доручив робочій групі подати висновки та пропозиції щодо врегулювання ситуації з видобутком бурштину на розгляд постійних комісій обласної ради та сесії обласної ради.

Складається враження, що мали рацію ті, хто прогнозував, що «бурштинове питання» намагатимуться «заговорити». 

Адже про напружену ситуацію з видобутком бурштину, яка може будь-якої миті спричинити соціальний вибух, знають навіть діти, не те що такі досвідчені фахівці, які увійшли до вже згаданої робочої групи, створеної Михайлом Кирилловим. Тобто «бурштинове питання» пустили по другому колу, замість того щоб вирішувати його у парламенті — оперативно, чітко і по суті. Адже держава щодня втрачає мільйони гривень через незаконний видобуток бурштину.