Минулого четверга середній курс купівлі/продажу долара США на міжбанківському валютному ринку стрибнув до 5,19—5,22 гривні, що вже вказувало на ажіотажний попит на валюту з боку комерційних банків. Це одразу ж надихнуло вуличні обмінники підняти котирування «зеленого» до 5,3 гривні за долар. Тиждень закінчився ажіотажним попитом на готівковий долар США та очікуваним виходом на міжбанк Національного банку. Тож за поясненнями ми звернулися до голови правління банку «Хрещатик» Дмитра Гриджука.

— Дмитре Миколайовичу, люди на вулиці запитують, в чому річ?

— Якщо це запитання стосовно різкого зміцнення долара та його високої волатильності (коливання. — Ред.), мушу констатувати це і на готівковому, і на безготівковому ринках. Вже очевидно, що іпотечна криза в США перетворилася на світову фінансову кризу, яка спричинила падіння міжнародних фінансових ринків, банкрутства великих банків і страхових компаній в Америці, під тиском спекулятивного капіталу стрімко падає вартість євро та фунта стерлінгів.

У чому ж річ? Ажіотажний попит на долар США пояснюється кількома причинами, серед яких — значне скорочення припливу валюти в державу через зменшення обсягів експорту за основними позиціями, а саме — в металургійній і хімічній промисловості. Активно купують валюту імпортери. У жовтні—листопаді набувають чинності виконання зобов’язань перед зарубіжними інвесторами корпоративного бізнесу, зокрема НАК «Нафтогаз України», низки комерційних банків за синдикованими кредитами і зовнішніми запозиченнями. Тож, з одного боку, відбулося реальне стиснення ринку запозичень, з другого — зараз слід мобілізувати неабиякий ресурс для погашення боргів. От вам і передумови для зростання попиту на долари...

Проте зауважу, що відносна курсова нестабільність наразі пов’язана більше з об’єктивним подорожчанням ресурсів, а не спекулятивними процесами. І, звичайно, це не привід сумніватися в достойній ліквідності вітчизняної банківської системи і не підстава для виникнення панічних настроїв серед населення. Варто залишати свої заощадження у банках: запевняю, це набагато вигідніше, ніж ховати їх у матрацах.

— Тож вихід Нацбанку на міжбанківський ринок був вчасним?

— У НБУ вистачить досвіду, щоб підтримати паритет курсу, який відповідатиме певним етапам економічних процесів, що відбуваються у державі.

— Отже, який ваш курсовий прогноз на найближчу перспективу?

— З огляду на вищесказане я гадаю, що міжбанківський курс уже цього тижня стабілізується в районі 5,10—5,20 гривні за долар США, а готівковий випереджатиме його, як завжди, на 3—5 копійок.

— Що банкір Гриджук порадить тим, хто думає сьогодні про порятунок незначних доларових заощаджень?

— Не панікувати. Як свідчить багаторічний досвід світових фінансових криз, вони в принципі є процесами саморегуляції ринку. Це як температура в людини: вона неприємна, але ми знаємо, що організм бореться. Тож збивати її варто досить обережно.