2 жовтня відбулося чергове засідання Центральної виборчої комісії, яке провела заступник голови комісії Жанна Усенко-Чорна.

Як відомо, згідно з приписом заступника Генерального прокурора України від 23 червня 2008 року, Центрвиборчком зобов’язано невідкладно вжити заходів щодо припинення закупівлі послуг на розроблення та налагодження програмних засобів створення та ведення автоматизованої системи «Державний реєстр виборців» до прийняття рішення у справі за поданням Президента України про конституційність постанови Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2008 року № 363, дію якої зупинено указом Президента України від 2 червня 2008 року № 499.

До цього часу рішення Конституційного Суду України у цій справі не прийнято.

Зазначене поставило під загрозу виконання Центрвиборчкомом пункту 1 плану заходів, пов’язаних із формуванням інформаційно-телекомунікаційної системи Державного реєстру виборців, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 5 вересня 2007 року № 691-р (у редакції від 12 березня 2008 року № 437-р) у встановлені строки.

Отож комісія на нинішньому етапі вважає оптимальним самостійно взятися до тих робіт, які є невідкладними з огляду на важливість і суспільну значущість питання, а також на встановлені постановою Кабінету Міністрів України строки.

Протокольним рішенням ЦВК доручила службі розпорядника Державного реєстру виборців забезпечити розробку програмних засобів автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи «Державний реєстр виборців» відповідно до технічного завдання на створення автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи «Державний реєстр виборців», затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 17 вересня 2007 року № 392 та погодженого з Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України 2 серпня 2007 року.

Крім того, на засіданні комісія розглянула питання, яке не має прецедентів в історії існування Центрвиборчкому як самостійної державної інституції і за своєю суттю не може залишити байдужим жодного члена ЦВК. Воно викликане тим, що з виступу заступника Генерального прокурора України Корнякової Т. В. на пленарному засіданні Верховної Ради України 26 вересня 2008 року стало відомо, що Службою безпеки України проводилися оперативні контррозвідувальні заходи стосовно службових осіб ЦВК.

Центральна виборча комісія прийняла з цього приводу протокольне рішення, яким ухвалила звернення до Служби безпеки України.

У зверненні, зокрема, зазначається, що Конституцією України громадянам гарантується недоторканність житла, таємниця листування, телефонних розмов тощо (статті 30, 31).

Проведення оперативно-розшукових заходів без дотримання процедур, встановлених Конституцією та законами України, є грубим порушенням конституційних прав людини, у тому числі осіб, які входять до складу Центральної виборчої комісії.

Тому Центральна виборча комісія просить Службу безпеки України в разі проведення оперативно-розшукових заходів, визначених частиною другою статті 8 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність», щодо членів Центральної виборчої комісії повідомити про наявність відповідного рішення суду та мету здійснення таких заходів.

Відділ взаємодії зі ЗМІ секретаріату комісії.

(Друкується із скороченням).