Нас можуть обвинуватити в порушенні норм міжнародного права, що забороняють висилку біженців до країн, де їм загрожує смерть

Міжнародним скандалом може завершитися резонансна справа стосовно громадянина Росії Ровшана Джанієва, котрий має статус біженця в Україні і нині перебуває в Чернігівському СІЗО, де чекає на екстрадицію до Азербайджану. На прес-конференції в УНІАН правозахисники пояснили журналістам, що Україну можуть укотре обвинуватити в порушенні норм міжнародного права, які забороняють висилку біженців до країн, де їм загрожують тортури або смерть.

33-річний Ровшан Рафіг Огли Джанієв приїхав 30 січня цього року до Києва з Москви як громадянин Російської Федерації. Одержавши інформацію про те, що Ровшан є громадянином Азербайджану, якого кілька років розшукує міліція цієї держави за скоєння тяжкого злочину і котрий відомий правоохоронцям як злодій у законі Ровшан Ленкоранський, співробітники ГУБОЗ МВС України 13 лютого затримали його для того, щоб депортувати до Азербайджану. Потрапивши до Лук’янівського СІЗО, Ровшан найняв адвокатів, котрі провели для нього в Україні велику роботу. Звільнити не звільнили, але змогли одержати для свого клієнта статус біженця. Правові методи оскарження численних судових рішень стосовно його справи в нашій країні практично вичерпано, і адвокати збираються звернутися до Міжнародного суду з прав людини.

«Мене, як правозахисника, не цікавить його кримінальне минуле. Мене цікавить той факт, що громадянин Росії, який одержав в Україні статус біженця, може бути екстрадирований до Азербайджану, де йому кримінальними структурами, які діють через правоохоронні структури країни, винесено смертний вирок. Хто нестиме відповідальність, якщо українські чиновники під тиском зацікавлених у дружніх відносинах з Баку осіб видадуть Джанієва і його вб’ють?!» — заявив на прес-конференції правозахисник Едуард Багіров.

Правозахисник не оспорює ні дії прокуратури двох країн, ні дії міліції, а лише привертає увагу громадськості до того, що відбувається, зокрема, до питання про надання статусу біженця, і вимагає від українських чиновників не видавати громадянина Росії, який перебуває в українському СІЗО, Азербайджану хоча б до винесення судами України і Росії своїх остаточних рішень. В азербайджанському суді захисники оспорюють рішення прокуратури країни про його розшук і затримання, а Апеляційний суд України повинен до кінця розглянути позов адвокатів, які не згодні з рішенням суду першої інстанції про неправомірність надання Україною Ровшану Джанієву статусу біженця.

Як варіант правозахисники пропонують передати Ровшана Росії, чиє громадянство має заарештований. Однак, що характерно, ця країна не виявляє ніякої зацікавленості стосовно долі свого громадянина. А численні звернення захисників до Посольства РФ у Києві залишилися без відповіді.

«Поки що статус біженця з нього ніхто не знімав, а відповідно і відповідальності за його життя з України, котра йому такий статус надала», — наголосив пан Багіров в інтерв’ю «Голосу України». На запитання газети про те, чи не загрожує Джанієву смерть у Росії, куди так прагнуть його переправити родичі, правозахисник сказав: «Його можуть убити і тут, і в Росії. Але я не хотів би, щоб це було зроблено з вини України».