Таким є, на думку Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка, пріоритет україно-грузинських відносин. Про це він заявив учора під час зустрічі з екс-спікером парламенту Грузії Ніно Бурджанадзе у рамках засідання «Дипломатичного клубу» Фонду «Open Ukraіne», заснованого А. Яценюком.

«Не можу сьогодні не зупинитися на питанні воєнного конфлікту на Кавказі», — сказав А. Яценюк. «У кожній війні не буває правих і винуватих», — зазначив він. На думку Голови Верховної Ради, події, зокрема і у Грузії, «довели неефективність світових інструментів і механізмів, які б могли виконувати превентивну функцію і не допускати розвитку будь-якого рівня воєнних конфліктів». Він висловив жаль з приводу того, що у разі втягнення будь-кого із постійних членів Ради Безпеки ООН у воєнний конфлікт чи підтримки з його боку якоїсь із сторін, рішення Радбезу ООН «є абсолютно неефективним». А. Яценюк висловився за необхідність напрацювання міжнародними організаціями ефективних механізмів та інструментів врегулювання конфліктів дипломатичним шляхом.

Н. Бурджанадзе порушила тему майбутнього світового порядку: «Чи він буде заснований на верховенстві права і закону, чи буде заснований на верховенстві сили». «Це те найважливіше питання, яке має обговорюватися», — сказала вона. За словами грузинського екс-спікера, «якщо буде застосована сила, завжди знайдеться інша сила, не сьогодні, то завтра, яка буде сильніша сьогоднішньої сили». Вона наголосила, що норми гарантування суверенітету і територіальної цілісності стосуються не лише невеликих країн. «Це норми, які потрібні всім країнам, у тому числі й великим», — підкреслила Н. Бурджанадзе. На її думку, «сепаратизм є тим злом, яке загрожує не тільки Грузії, а й серйозно загрожує іншим країнам».