Установити загальні вимоги доброчесної поведінки чиновників, а також обмежити використання службового становища й отримання подарунка покликаний законопроект «Про доброчесну поведінку осіб, уповноважених на виконання функцій держави, органів місцевого самоврядування». Днями Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування рекомендував парламентові прийняти його за основу.

Під час обговорення народні обранці зазначали, що документом пропонується визначити моральні стандарти поведінки, дотримання яких має бути обов’язковою складовою ідеології державної служби та виконання іншої роботи, пов’язаної з публічними функціями. Крім того, наголошувалося на засіданні, законопроект спрямований на створення ефективного механізму боротьби з корупцією.

Зверталася увага й на те, що значна кількість положень проекту визначає моральні стандарти поведінки осіб, уповноважених на виконання зазначених функцій, і ґрунтується на положеннях Типового кодексу поведінки посадовців органів державної влади та місцевого самоврядування.

Водночас народні депутати висловили низку зауважень і пропозицій до законопроекту. Зокрема, вказувалося на те, що «численні норми морально-етичного змісту і суто декларативного характеру не матимуть практичного застосування, а інструкції щодо поведінки суб’єктів доброчесної поведінки не повинні визначатися законом». Крім того, на думку членів комітету, в законопроекті недостатньо врегульовано питання відповідальності осіб за порушення запропонованих вимог закону тощо.

Мінімум оголошеної вартості поштових відправлень піднімуть

Голова Комітету з питань податкової та митної політики Сергій Терьохін провів зустріч з економічним радником Посольства США в Україні Едвардом Каскою та головою економічного відділу посольства Крістіаном Ярнеллі. Сторони обговорили питання імплементації Україною законів, ухвалених у процесі її вступу до СОТ, а також деякі питання податкової реформи.

— З метою врегулювання діяльності експрес-пошти буде піднято мінімум оголошеної вартості поштових відправлень, що спростить правила переказу коштів українцями, які працюють за кордоном, на користь їхніх сімей, — зазначив, зокрема, С. Терьохін.

Він також наголосив на важливості «імплементації норм 112-ї директиви ЄС для підтримки сільськогосподарських виробників».

Господарським та адміністративним судам визначили компетенцію

Усунути недоліки чинного процесуального законодавства щодо визначення компетенції та підвідомчості справ господарським та адміністративним судам вдасться, якщо буде ухвалено зміни до деяких законодавчих актів, розглянуті Комітетом з питань правосуддя.

Документом, зокрема, встановлюється, що «компетенція господарських судів поширюється на справи зі спорів, які виникають у процесі організації та здійснення господарської діяльності між її суб’єктами». А також «на справи про визнання права та встановлення фактів, що не мають ознак спору про право та мають юридичне значення».

Водночас комітет вважає, що зміни, запропоновані до статті 12 Господарського процесуального кодексу, потребують певного уточнення.

За повідомленнями Інформаційного управління Верховної Ради.