Формально рятівником аргентинської збірної виступив Ангель Ді Марія, котрий забив єдиний — переможний — м’яч у ворота команди Швейцарії в напруженому і досить рівному матчі. Але всі ми добре знаємо, хто справжній ангел-охоронець Аргентини. Це геніальний малюк Ліонель Мессі. Саме він, коли вже спливали останні хвилини зустрічі, рішуче взяв ініціативу на себе, загострив ситуацію, обіграв на швидкості кількох суперників і виклав м’яч під удар Ді Марії, котрий на протиході переграв воротаря. Оце і є найвищій клас, блискуча майстерність.
Слід сказати, що кожний поєдинок на цій стадії відбувався в найупертішій боротьбі, і фаворитам потрібно було докласти максимум зусиль, щоб зламати опір непоступливих опонентів. Матч між збірними Аргентини та Швейцарії винятком не став. Мабуть, це був один із найменш видовищних поєдинків на нинішньому турнірі.
Аргентинці багато й безуспішно атакували, а швейцарці в свою чергу без великої вигадки намагалися огризатися. У підсумку основний час завершився без забитих м’ячів. Усе найцікавіше відбулося в екстра-таймі, а точніше — в його кінцівці. Аргентинці спромоглися скористатися своєю великою ігровою перевагою й таки вирвали перемогу.
Хоча швейцарці не здалися і мали реальний шанс урятуватися й довести справу до серії пенальті. Але після удару Джемаїлі м’яч влучив у стійку воріт. Отже, підопічні німця Оттмара Гітцфельда залишають чемпіонат.
А збірна Аргентини продовжує рухатися далі в турнірі. Робить вона це ніби з неабиякою натугою. Та ми добре знаємо, що потенціал латиноамериканців такий, що вони здатні претендувати на найвищі місця.
Справедливий підсумок
У першому таймі матчу Бельгія—США спостерігалася цілком рівна гра. Однак протягом усього поєдинку  перевага бельгійців була помітною. Особливо вагомою вона стала в другій половині зустрічі. Однак у підсумку — нулі на табло в основний час.
Такий перебіг подій дуже нагадував поєдинок німців з алжирцями: гол Бельгії в дебюті першого додаткового тайму й миттєве скорочення розриву в рахунку після другого пропущеного м’яча командою США.
Заради справедливості слід сказати, що бельгійці зіграли краще й заслужено вийшли до чвертьфіналу. Вони потужно «бомбардували» позиції опонентів. Ударів по воротах футболісти європейського королівства завдали десятки. І якби не натхненна гра американського воротаря Тіма Говарда, а інколи — брак майстерності деяких виконавців, бельгійці розв’язали б своє завдання раніше. А так суперники подарували нам неймовірні за високим градусом і видовищністю додаткові півгодини, протягом яких було забито три м’ячі.
Не можна стверджувати, що американці зіграли погано. Вони діяли в свою силу. Спостерігався їхній особливий ігровий почерк, своя модель, яка була ефективною на груповому етапі, могла б спрацювати й у плей-оф, але не вийшло. Однак за цю поразку футболістам США соромитися не варто. Ну, а бельгійці продовжують свою переможну ходу. І відчувається, що максимальних обертів вони ще не набрали.

Грають збірні Бельгії та США.


Герої матчу зі Швейцарією — Мессі (ліворуч) та Ді Марія.

Фото uefa.com.