Комітет з питань науки і освіти рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до чинних законів щодо автономії національних вищих навчальних закладів. Члени комітету переконані, що розширення автономії ВНЗ створить більш сприятливі умови для їх розвитку, підвищить рівень доступу до вищої освіти.

Згідно із законопроектом національний вищий навчальний заклад самостійно визначатиме форми навчання, програми, навчальні плани, власну академічну структуру, укладати з органами державної влади і місцевого самоврядування договори про цільову підготовку фахівців, визначати розмір плати за навчання на контрактній основі, встановлювати і присвоювати вчені звання доцента чи професора ВНЗ.

Парламентарії вважають, що бюджетне фінансування національних навчальних закладів передбачатиметься окремим рядком у державному бюджеті.

Крім того, згідно з проектом закону вуз зможе самостійно розпоряджатися грошовими надходженнями, відкривати поточні та депозитні рахунки в банках тощо.