Учора заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко (на знімку) провів у парламенті «круглий стіл», на якому обговорили формування позитивного інформаційного контенту в телепросторі України. У дискусії взяли участь керівники загальнонаціональних телеканалів, представники профільного парламентського комітету, Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, громадських інститутів, що опікуються проблемами ЗМІ.

Микола Томенко зауважив: якщо виходити із законодавчих засад, то чинні норми законів України зобов’язують державу «всіма можливими законними засобами не допускати в інформаційних та інших телерадіопрограмах систематичного цілеспрямованого безпідставного загострення уваги на війні, насильстві та жорстокості», не допускає «необґрунтованого показу насильства», трансляції програм або відеосюжетів, «які можуть завдати шкоди психічному, фізичному чи моральному розвитку дітей та підлітків, якщо вони мають змогу їх дивитися», тощо.

На його думку, є кілька шляхів для цього. Перший варіант — жорстка й однозначна реакція всіх органів державної влади.

Другим шляхом вирішення цієї проблеми Микола Томенко вважає неформальне «примушування» власників та менеджерів телеканалів до поваги до суспільства.

«Якщо обидва ці варіанти не дадуть результату, то можна припустити, що в певний момент суспільство саме почне ігнорувати такі інформаційні програми. І, борючись за рейтинги, канали досягнуть протилежного ефекту — суспільство відмовиться дивитися на життя через «чорні окуляри», які пропонує сьогодні телебачення», — вважає Микола Томенко.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.