Ранкове засідання 2 жовтня

Відкриваючи ранкове засідання, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк висловив сподівання, що результатом погоджувальної наради стане узгоджений лідерами трьох фракцій — БЮТ, «НУ—НС» і Блок Литвина — четверговий порядок денний. Проте після завершення годинної перерви глава парламенту повідомив, що до формування такого порядку денного поки що виявився не готовим Блок Литвина. Відтак для узгодження позицій було оголошено чергову перерву.

По її завершенні А. Яценюк повідомив, що фракції БЮТ та «НУ—НС» досягли домовленості про розгляд питань, які стосуються розгляду законопроектів із пропозиціями Президента та ухвалення постанов про скасування голосування за двома прийнятими за основу законопроектами.

Оскільки, відповідно до Регламенту Верховної Ради, пропозиції Президента вносяться до порядку денного без голосування, то першим став повернутий із пропозиціями глави держави Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Кабінет Міністрів України». Незважаючи на те, що пропозиції Президента, які передбачали відхилення цього законопроекту як такого, що «порушує Конституцію, має деструктивну спрямованість, містить загрозу дальшого розбалансування відносин у «владному трикутнику», були підтримані лише 224 депутатами, його все одно було скасовано як такий, оскільки за подолання вето висловився лише 201 парламентарій.

Голова Верховної Ради одразу запропонував народним депутатам розглянути черговий повернутий Президентом до парламенту на повторний розгляд закон — про тимчасові слідчі комісії. А оскільки цього разу на підтримку пропозицій Президента висловилося лише 225 народних депутатів, а за подолання вето віддано тільки 201 голос, то й цей закон було скасовано. Далі парламентарії 226 голосами підтримали пропозиції Президента до Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо повноважень Конституційного Суду, особливостей провадження у справах за конституційними зверненнями та недопущення зловживань правом на конституційне подання». Проте наслідком цього голосування також стало відхилення даного закону як такого, що не відповідає Конституції, оскільки в цьому і полягала сутність пропозицій Президента. Така само доля спіткала повернутий главою держави Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Службу безпеки України» щодо призначення та звільнення керівництва СБУ та вдосконалення окремих положень». За аналогічною процедурою 226 народних депутатів підтримали пропозицію Президента до Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо виконуючих обов’язки голів місцевих державних адміністрацій».

Після цього 227 народних депутатів підтримали пропозицію про включення до порядку денного двох постанов про скасування результатів голосування. Перша постанова передбачала скасування результатів голосування від 19 вересня 2008 року стосовно прийняття за основу проекту закону «Про Всеукраїнський референдум», однак, незважаючи на триразове винесення цього питання, постанову підтримали лише 225 народних депутатів. Тож поки що цей законопроект залишається чинним. Натомість фракціям БЮТ та «НУ—НС» удалося скасувати результати голосування стосовно прийняття за основу Закону «Про державну службу». Це рішення підтримали 226 народних депутатів.

Під час наступного обміну думками Іван Кириленко (БЮТ) зазначив, що всі ці голосування відбулися заради стабільності в державі. «Не коаліція заради коаліції, а заради стабільності», — сказав він. Тоді як Олександр Єфремов (Партія регіонів) зауважив, що його політична сила поки що не готова дати оцінку подіям у парламенті, але водночас він закликав Арсенія Яценюка вивчити тривожні сигнали стосовно спроб коригувати систему «Рада». Глава парламенту на це одразу зазначив: коли хтось із народних депутатів напише заяву, що він не голосував, а його голос було враховано, то буде відповідна реакція. В’ячеслав Кириленко («НУ—НС») запропонував ще раз повернутися до голосування про скасування законопроекту про референдуми, однак цю пропозицію не було підтримано.

Підбиваючи підсумки четвергового засідання, глава парламенту Арсеній Яценюк закликав народних депутатів прибрати емоції та трохи заспокоїтися.

«Зроблено незначний, але серйозний крок. Поки що формат коаліції за участі трьох фракцій не вийшов, але все можливо», — сказав він.

На початку засідання головуючий привітав із днем народження лідера фракції БЮТ Івана Кириленка.