Голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Ігор Шаров (на знімку) (блок Литвина) звернувся до Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з проханням включити до проекту державного бюджету України на 2009 рік видатки, спрямовані на створення єдиного центрального виконавчого органу влади у сфері міграції.

«Аналіз міграційної ситуації свідчить, особливо на тлі договорів України про реадмісію, зокрема з Європейським Союзом, що міграційні процеси всередині країни стають неконтрольованими, — зазначає І. Шаров у депутатському запиті. — Жодне з численних відомств, які сьогодні опікуються питаннями міграції, не володіє точними даними про кількість нелегальних мігрантів, котрі на даний момент перебувають у країні».

Неоднозначно, на думку парламентарія, в суспільстві сприймається позиція Міністерства внутрішніх справ щодо необхідності проведення міграційної амністії, щоб легалізувати частину нелегальних мігрантів і встановити контроль за їх перебуванням. «Можна погодитися, що міграційна амністія застосовується у міжнародній практиці, — відзначив Ігор Шаров. — Але застосовується як крайній засіб, у ситуації, коли держава втратила контроль над нелегальними мігрантами всередині країни. Викликає застереження, що такі пропозиції вносяться в той час, коли європейські держави посилюють відповідальність за нелегальне перебування іноземців у цих країнах, включно з кримінальною відповідальністю».

Голова комітету констатує, що попри критичність ситуації позиція уряду в формуванні державної політики у сфері міграції залишається невизначеною: «У державі відсутня законодавчо закріплена міграційна політика, яка визначала б стратегічні напрями діяльності держави у цій сфері. До цього дня у системі органів державної влади не утворено єдиний центральний орган виконавчої влади у сфері міграції».

Ігор Шаров вважає, що новоутворена міграційна служба повинна об’єднати низку розпорошених по міністерствах і відомствах функцій, а не стати типовим підрозділом у складі силового міністерства.