Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 1 жовтня.

Група А. ЧФР (Румунія) — «Челсі» (Англія). 0:0. «Бордо» (Франція) — «Рома» (Італія). 1:3. «Челсі», ЧФР — по 4 очка, «Рома» — 3, «Бордо» — 0.

Група В. «Анортосіс» (Кіпр) — «Панатінаїкос» (Греція). 3:1. «Інтер» (Італія) — «Вердер» (Німеччина). 1:1. «Інтер», «Анартосіс» — по 4, «Вердер» — 2, «Панатінаїкос» — 0.

Група С. «Спортинг» (Португалія) — «Базель» (Швейцарія). 2:0 (Романьолі, 56, Дерлей, 86).

«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Барселона» (Іспанія). 1:2. Голи: Ілсіньо, 45, Мессі, 87, 90+4.

«Шахтар»: П’ятов, Гюбшман, Дуляй (Левандовський, 90+4), Фернандіньо, Ілсіньо (Вілліан, 86), Шевчук, Адріано (Селезньов, 72), Брандау, Чигринський, Іщенко, Срна. Тренер — Мірча Луческу.

«Барселона»: Вальдес, Піку, Маркес, Пуйоль, Гаві, Іньєста, Ето’О (Кркич, 74), Анрі (Мессі, 60), Кейта (Гудйонсен, 81), Алвес, Турі. Тренер — Госеп Гвардіола.

Попереджено: Гаві, 41, Срну, 47, Фернандиньо, 58, Чигринського, 69, Кейту, 78, Брандау, 88, Маркеса, 89, Іньєсту, 89.

Арбітр — Говард Уебб (Англія).

Донецьк. РСК «Олімпійський». 25 300 глядачів. 10 градусів.

Група D. «Ліверпуль» (Англія) — ПСВ (Нідерланди). 3:1. «Атлетико» (Іспанія) — «Марсель» (Франція). 2:1. «Атлетико», «Ліверпуль» — по 6, «Марсель», ПСВ — по 0.

Напередодні поєдинку з «Барселоною» президент донецького «Шахтаря» Рінат Ахметов зустрівся зі своїми гравцями. Зустріч відбулася без участі Мірчі Луческу та його помічників.

Надійні люди подейкують, що головною темою цього спілкування стало те, що власник клубу не збирається звільняти Луческу навіть у разі поразки від «Барси». Пан Ахметов дав зрозуміти, що румунський фахівець буде тренером принаймні до початку зими.

Також Рінат Леонідович натякнув гравцям, що при зміні тренера не всі з них збережуть місце у складі команди. Він нагадав їм ситуацію з відставкою Бернда Шустера і після неї.

Розмова, склалося враження, позитивно вплинула на футболістів. Адже вони впродовж зустрічі викладалися, як то кажуть, за повною програмою, не шкодуючи сил, забили м’яча. Однак перемогу знову випустили з рук на останніх хвилинах. Справжнім «месією» для гостей став Ліонель Мессі, котрого Гвардіола випустив на заміну, либонь, саме рятувати становище. У першому випадку гостям допоміг П’ятов, котрий не зафіксував м’яча після прострілу Кркича.

— У житті не бачив нічого подібного, — сказав після зустрічі наставник «гірників». — Соромно за весь футбол, за УЄФА, котрий відстоює правила фейр-плей... Кажу так, бо від цього залежить моя кар’єра.

Тренера обурив той момент, коли гості (Кркич) не повернули вибитого раніше м’яча відповідно до канонів чесної гри (після фолу на Селезньові). Втім, надмірної шляхетності від закордонних футболістів чекати не варто. Особливо за такої ситуації...

— Вважаю, що матч ми провели добре, — продовжив пан Луческу. — «Барселона» — велика команда, але потрібно залишатися професіоналами в будь-яких моментах. Іспанська команда у своєму національному чемпіонаті за гру має 20-25 моментів, а от сьогодні вона нічого не створила. Ми перекрили всі зони, і суперник нічого не міг протиставити. Якби не те, що сталося на останніх хвилинах, ми б точно пройшли далі в Лізі чемпіонів. Якби подібне, як оце сьогодні, сталося в Іспанії, то цю команду не випустили б з міста.

...А ми давайте відкинемо емоції. Незважаючи на кошмарну кінцівку зустрічі, мабуть, варто подякувати гравцям і тренеру «Шахтаря» за цілком пристойну гру. Попереду в команди нелегкі іспити — два поєдинки з португальським «Спортингом».