На подвір’ї Олексія Поспєлова, директора Богданівської школи, пасіка з 20 вуликів. Про його пристрасть до бджільництва відомо всім.

— Чи не данина політичній моді? — запитую жартома.

— Я почав розводити бджіл років вісім тому, — відповідає, ніяковіючи, Олексій.

Отже, у кон’юнктурі не дорікнеш. Про бджоли він може розповідати довго, але досить цікаво.

— Фактично світ бджіл — це міні-світ людей, — каже він. — Є лідери, трудівники, є й трутні. Хоча, мабуть, у бджіл більше порядку...

Відмінник освіти України, Олексій Поспєлов працює директором 13 років. Згадує: коли приїхав у село, жахнувся. Ні доріг, ні нормальних умов для вчителювання. Але в кишені — розподіл Миколаївського педагогічного інституту, поруч дружина Людмила, з якою цей інститут закінчив.

Олексій бере участь в археологічних розкопках, які проводить у Богданівці Інститут археології України. Пишається — знайшли на території села артефакти періоду пізньої бронзи.

Крім учителювання — безліч господарських турбот, активна громадська діяльність. Двічі обирали його депутатом сільської та районної рад. Але коли виборча система відійшла від особистостей на догоду партіям, з політики пішов.

Нині у Богданівській школі навчаються 243 учня, щорічно їх число збільшується, що не може не радувати директора. Час думати про реконструкцію ЗОШ. Плани з цього приводу в директора серйозні.

— Добудовуватимемо другий поверх. Але найголовніше — у новій школі обов’язково буде свій «Зимовий сад»! Я вже все продумав. Це буде велика світла зала з величезними, від стелі до підлоги вікнами. І море квітів, дерев, кущів. Уявіть, все це квітує цілорічно. А які тут цікаві уроки можна проводити! Проект схвалено в районі.

Планує Олексій Поспєлов побудувати в школі спортзал із сучасним устаткуванням та їдальню просто неба.

Райдужні мрії директора поділяють не всі. Але Олексій — оптиміст. Ще два роки тому мало хто вірив, що школа одержить автобус. Дали. Не було комп’ютерів? Сьогодні їх вдосталь. До того ж лише торік отримали дев’ять новеньких. Інтернет? Будь ласка.

— Взагалі, останнім часом, — визнає директор, — сільські школи влада не кривдить. Але потрібно самим бути активнішими, ініціативнішими.

Доманівський район Миколаївської області.