Вечірнє засідання 1 липня
На початку вечірнього засідання, зважаючи на блокування будівлі парламенту мітингувальниками, які вимагали реструктуризації валютних банківських кредитів у гривневі, на прохання головуючого перший заступник голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Олексій Кайда поінформував про стан підготовки відповідних законопроектів. Під час обідньої перерви пікетувальники перекрили всі входи та виходи до всіх приміщень Верховної Ради, не пропускаючи нікого. О. Кайда повідомив, що о 14-й годині мало відбутися засідання профільного комітету, на якому якраз і мали розглядатися законопроекти щодо реструктуризації валютних кредитів у гривневі. Однак через блокування приміщень парламентських комітетів депутати не змогли потрапити на засідання.
Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов наголосив, що парламент зможе розглянути законопроекти, ухвалення яких вимагали мітингувальники, зокрема, № 4895, тільки після їх розгляду у профільних комітетах. Він поінформував, що дав доручення парламентським комітетам зібратися для розгляду цих питань і внести пропозиції. І як тільки голови комітетів повідомлять, що вони готові доповідати з цього питання, його одразу буде винесено на розгляд парламенту, — запевнив Турчинов. Під час вечірнього засідання парламент двічі повертався до цього питання. О. Турчинов звернувся до пікетувальників із вимогою припинити блокування будівлі парламенту і не заважати депутатам працювати та проходити до приміщень комітетів. Глава парламенту поінформував, що зранку відбулася нарада за участю голови Нацбанку і міністра фінансів України, котрі наголосили — якщо буде прийнято незбалансований закон, міжнародні організації припинять співпрацю з Україною, і в державі настане дефолт з усіма наслідками. О. Турчинов відзначив, що саме через блокування будівель парламенту комітет не зміг підготувати спільний узгоджений законопроект. «Ще раз будете так діяти і блокувати, — взагалі це питання розглядатись не буде. Крапка», — звернувся Голова Верховної Ради до пікетувальників.
— Без розгляду комітету трьох законів, які внесені, в тому числі і Національного банку України, і вироблення спільної позиції, Верховна Рада не зможе прийняти рішення, — сказав О. Турчинов. — Пікетувальників прошу допомогти роботі комітету, а не заважати в цій роботі.
Парламент ухвалив у цілому низку законопроектів. Проектом закону про внесення змін до Закону України «Про зерно та ринок зерна в Україні» (щодо оптимізації формування зернових ресурсів України) скасовано механізм формування регіональних ресурсів зерна. Доповідач Володимир Пилипенко обґрунтував необхідність прийняття законопроекту потребою оптимізувати цінове регулювання на регіональному рівні. Потім депутати розглянули і прийняли низку законопроектів, спрямованих на посилення обороноздатності держави та захисту учасників АТО. За основу та в цілому прийнято законопроекти про внесення змін до Податкового та Митного кодексів України щодо звільнення від оподаткування спеціальних засобів індивідуального захисту та лікарських засобів, що ввозяться на митну територію України під час проведення антитерористичної операції. Зокрема, до переліку спецзасобів, які не підлягатимуть оподаткуванню, підпадатимуть каски, бронежилети, виготовлені відповідно до військових стандартів для потреб правоохоронних органів, Збройних Сил України та інших військових формувань, утворених відповідно до законів України, інших суб’єктів, що здійснюють боротьбу з тероризмом.
Від ПДВ також звільнятимуться лікарські засоби та медичні вироби, що призначені для використання закладами охорони здоров’я для надання медичної допомоги пораненим чи контуженим учасникам АТО.
Народні обранці також ухвалили у цілому прийнятий на ранковому засіданні у першому читанні законопроект про внесення зміни до статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (щодо розширення кола осіб, що є учасниками бойових дій). Згідно з законом статус учасників бойових дій також отримають резервісти, військовозобов’язані та працівники Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Державної прикордонної служби України, військовослужбовці Управління державної охорони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, які не тільки захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а й брали участь у забезпеченні її проведення. У першому читанні було прийнято проекти законів про внесення змін до Закону «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» (щодо забезпечення виконання судових рішень); про ліцензування певних видів господарської діяльності. У другому читанні та в цілому було прийнято проект закону про внесення змін до Закону «Про видавничу справу» і про державну допомогу суб’єктам господарювання.
Олександра КУЧЕРЯВА. 
дослІвно
Голова Верховної Ради України Олександр ТУРЧИНОВ:
— А тим провокаторам, які блокують роботу комітету і Верховної Ради, подякуйте ті вкладники, які сьогодні не знають, як повертати вклади.