Ранкове засідання 1 жовтня

Колишні коаліціянти вкотре обмінялися взаємними звинуваченнями. Так, Роман Зварич, представник «НУ—НС», повідомив, що пропозиції його фракції під час складання списку знову не враховано. Керівник фракції БЮТ Іван Кириленко наголосив: завдяки спільним зусиллям у вересні цього року парламент працював чи не найефективніше за весь період шостого скликання. Він, зокрема, нагадав про ухвалені закони, які підвищують престиж шахтарської праці, регулюють питання агропромислового комплексу, а також прийняття тарифної сітки, покликаної підвищити заробітну платню бюджетникам.

Катерина Ващук від Блоку Литвина говорила про те, що її політична сила підтримує ефективну роботу Верховної Ради за будь-яких обставин. Відзначив це в своєму виступі й комуніст Адам Мартинюк, щоправда, із зауваженням, що при складанні порядку денного нехтуються пропозиції інших фракцій, окрім як БЮТ та Партії регіонів. А один із чільників ПР Олександр Єфремов звернув увагу на те, що, незважаючи на розмови про створення так званої коаліції трьох, жодних підстав вважати підписання відповідної угоди реальним поки що немає.

Підбиваючи підсумок виступів, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк наголосив, що порядок денний справді складається за поданням тільки двох фракцій.

Водночас він наголосив, що звертався до представників трьох партій, які гіпотетично можуть стати новими коаліціянтами, з пропозицією подати свій порядок денний. Зі слів парламентського глави це могло б стати першим кроком до налагодження переговорного процесу. Однак, зауважив А. Яценюк, жодного списку ніхто не подав. На переконання політика, щоб реанімувати більшість, необхідно зробити крок назад до другого вересня — до того моменту, коли почалося голосування з неузгоджених в рамках коаліції питань.

Після цього в сесійній залі пролунали виступи народних депутатів. Вони здебільшого стосувалися ухвалення бюджету на наступний рік. Зокрема, Валерій Баранов висловив схвильованість тим, що в новому кошторисі зовсім не передбачено коштів на потреби ЖКГ, а Михайло Папієв стурбований рівнем запропонованого на наступний рік прожиткового рівня, мовляв, він не відповідає тому зростанню цін, який нині є. Петро Цибенко повідомив про незахищеність пенсіонерів у новому кошторисі.

Більшістю голосів парламентарії підтримали домовленості нашого уряду з Турецькою Республікою про співробітництво в галузях військової підготовки, технологій та науки і Республікою Хорватія про військово-технічне співробітництво. Ратифіковано угоду з урядом Алжирської Народної Демократичної Республіки. Також ратифіковано заяву про членство України в Міжнародній європейській інноваційній науково-технічній програмі «EUREKA». Зі слів доповідача, заступника міністра освіти і науки Максима Стріхи, це дасть можливість нашим ученим, які вже беруть участь у розробці проектів цієї організації, посідати в ній керівні посади та працювати над власними проектами. Народні депутати підтримали й меморандум про взаєморозуміння між Кабміном та урядом Малайзії про двостороннє співробітництво в оборонній галузі.

Учора ухвалено в цілому зміни до закону про нотаріат. Відтепер права приватних і державних нотаріусів зрівняно, відтак знято певну дискримінацію, яка панувала на цьому ринку.

А от до іншого законопроекту — про нормативні акти, підготовленого цим самим комітетом, у парламентаріїв знайшлося чимало запитань. Однак, враховуючи його необхідність для суспільства, адже через відсутність чітко виписаного поняття, приміром, «закон» або «постанова» нині постійно трапляються правові колізії, документ також ухвалено в цілому з урахуванням необхідності його подальшого вдосконалення.

Парламентарії ухвалили в другому читанні і два законопроекти, представлені Комітетом з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності — стосовно посилення відповідальності за злочини проти сім’ї та зміни у Кримінально-процесуальний кодекс щодо використання дитини для жебракування.

Народні обранці привітали із днем народження свого колегу народного депутата Михайла Папієва.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.