має на меті законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо зміни цільового призначення земельних ділянок», який Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує парламенту прийняти за основу. Документом пропонується внести зміни до Земельного кодексу, Кримінального кодексу та Кримінально-процесуального кодексу України, якими визначити єдиний порядок зміни цільового призначення земель сільськогосподарського призначення та випадки, коли така зміна може відбуватися.

Під час обговорення члени комітету зазначали: щоб запобігти використанню процедури зміни цільового використання земель як інструмента в тіньових схемах, законопроектом пропонується норма, згідно з якою після прийняття уповноваженим органом рішення про зміну цільового призначення земельної ділянки, подальша зміна її цільового призначення допускається не раніше як через 10 років. Окрім випадків її вилучення (викуплення) для суcпільних потреб або з мотивів суспільної необхідності.

Угода про Асоціацію — важливий крок на шляху до ЄС

Голова Комітету з питань європейської інтеграції Борис Тарасюк провів зустріч з Головою Комітету німецького Бундестагу у справах Європейського союзу Гунтером Кріхбаумом.

Під час зустрічі сторони обговорили питання безпеки, зокрема, ситуацію на Кавказі, а також євроінтеграційні процеси в Україні. Борис Тарасюк, зокрема, зазначив, що «військова агресія Російської Федерації проти суверенної держави Грузія — це виклик сучасній системі міжнародних відносин, міжнародному глобальному порядку та повне нехтування базовими принципами та цілями Статуту ООН і міжнародного права».

Гунтер Кріхбаум наголосив на важливості Угоди про Асоціацію, яку планується укласти наступного року між Україною та ЄС, наголосивши, на «вагомості цього кроку на шляху України до ЄС».

Окрім того, сторони обговорили перспективи врегулювання заморожених конфліктів, сучасний стан українсько-російських відносин і перспективи європейської та євроатлантичної інтеграції України.

Контроль за видачею ліцензій

Комітет із питань промислової і регуляторної політики та підприємництва рекомендує парламенту прийняти в цілому проект закону про внесення змін до Закону «Про державну геологічну службу України» (щодо контролю за видачею ліцензій за дотриманням ліцензійних умов).

Законопроектом пропонується надати право спеціально уповноваженому центральному органу виконавчої влади з геологічного вивчення та використання видавати ліцензії не лише на пошук (розвідку) корисних копалин (як це передбачено чинною редакцією ст. 6 Закону «Про державну геологічну службу»), а й на їх видобування.

Згідно із документом, до повноважень зазначеного органу, серед іншого, належатиме «видача підприємствам, установам і організаціям, а також фізичним особам — суб’єктам підприємницької діяльності ліцензій на пошук (розвідку) корисних копалин, на видобування корисних копалин із родовищ, що мають загальнодержавне значення та включені до Державного фонду родовищ корисних копалин, а також на видобування дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення, напівдорогоцінного каміння, здійснення контролю за дотриманням ними ліцензійних умов».

За повідомленнями Інформаційного управління Верховної Ради.