Футбол. Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 30 вересня.

Група Е. «Ольборг» (Данія) — «Манчестер Юнайтед» (Англія). 0:3. «Вільярреал» (Іспанія) — «Селтик» (Шотландія). 1:0. «Манчестер Юнайтед», «Вільярреал» — по 4 очки, «Селтик», «Ольборг» — по 1.

Група F. «Фіорентина» (Італія) — «Стяуа» (Румунія). 0:0. «Баварія» (Німеччина) — «Ліон» (Франція). 1:1. «Баварія» — 4, «Фіорентина», «Ліон» — по 2, «Стяуа» — 1.

Група G. «Арсенал» (Англія) — «Порту» (Португалія). 4:0. (ван Персі, 31, 48, Адебайор, 40, 71 (п).

«Фенербахче» (Туреччина, Стамбул) — «Динамо» (Україна, Київ). 0:0.

«Фенербахче»: Волкан Демірель, Гекхан Генюл, Лугано, Еду, Роберто Карлос, Емре (Угур Борал, 85), Сельчук Шахін, Мальдонадо, Казім, Алекс (Бурак Їлмаз, 77), Гуїса. Тренер — Луїс Арагонес.

«Динамо»: Богуш, Бетао, Діакате, Михалик, Ель Каддурі, Вукоєвич, Гіоане, Єременко, Алієв (Асатіані, 89), Нінкович, Бангура (Шацьких, 46). Тренер — Юрій Сьомін.

Попереджено: Ель Каддурі, 35, Роберто Карлоса, 40, Сельчука Шахіна, 62, Алієва, 68, Богуша, 90+1.

Арбітр — Томас Айнваллер (Австрія).

Стамбул. «Шюкру Сарачоглу». 43 000 глядачів. 16 градусів.

Група H. БАТЕ (Білорусь) — «Ювентус» (Італія). 2:2. «Зеніт» (Росія) — «Реал» (Іспанія, Мадрид). 1:2. «Реал» — 6, «Ювентус» — 4, БАТЕ — 1, «Зеніт» — 0.

Ще минулого року після провальних виступів динамівців Києва у груповому турнірі Ліги чемпіонів в таборі прихильників клубу панував суцільний смуток. Тоді дві нічиї на старті вважалися б не менш як дарунком долі. І от колектив очолив новий тренер, у команди значно посилився рівень гри, вона стала помітно привабливішою. «Динамо» пробилося до групового турніру. І в двох перших матчах цілком могло виграти. Але задовольнилося нічиїми. І такий результат вже викликає певне незадоволення. А даремно. До вершини варто простувати поступово, грунтовно, без зайвої поспішності і метушні. І, звичайно, поганий супутник — неконструктивна критика.

А тепер безпосередньо про події на берегах Босфору. У день матчу саме розпочався Курбан Байрам — велике свято мусульман. Туреччина хоч і світська держава, але вплив ісламу тут величезний. Зранку на вулицях — ані транспорту, ані людей. Стамбул майже спорожнів. Але після обіду життєвий ритм величезного мегаполісу став чітким і насиченим, а на матч Ліги чемпіонів зібрався ледь не повний стадіон. Від свисту вболівальників і лункого співу, слово честі, було лячно за барабанні перетинки.

Кияни могли забити «швидкий» гол. Однак чудовим шансом не скористався Єременко. Либонь, досвіду забракло. На 12-й хвилині після відскоку м’яча від Еду Роман замість удару з ходу вирішив зіграти в один дотик з Бангурою. Передача була неточною. А все, між іншим, відбувалося в якомусь десятку метрів від воріт господарів.

За найменшої нагоди кияни йшли вперед. Хоча ніяк не могли налагодити взаємозв’язки з Бангурою — єдиним нашим чистим форвардом. Юрій Сьомін на цю ситуацію зреагував так: замість гвінейця випустив Максима Шацьких.

Після матчу наставник киян на запитання «чи не пожалкував він, що зробив таку заміну?» відповів:

— Заміна назрівала. Ми хотіли наші контратакуючі дії зробити потужнішими. І я не шкодую, що вчинив саме так.

Досить непогано динамівці відпрацьовували в обороні протягом зустрічі. Це відзначив і Юрій Сьомін, назвавши дії своїх оборонців блискучими.

А от футболісти «Фенербахче» в першому таймі, за великим рахунком, не створили жодного моменту. Хоча і намагалися робити грізний вигляд, прагнучи залякати суперника. Однак їхні атаки згасали і втрачали силу ще на підступах до карного майданчика «Динамо».

Після перерви, як і очікувалося, активність одразу виявили господарі. І могли добитися свого на 49-й хвилині. Гуїса обіграв Михалика, пробив зблизька, майже впритул. Врятував Богуш! Гуїса добиває — знову воротар на місці. Потім — серія рикошетов, і м’яч потрапляє до Емре, котрий знаходиться в метрі біля воріт. Але в них, слава Богу, не влучає...

Стамбульці, слід віддати їм належне, у другому таймі діяли значно гостріше і настирливіше. Наші повністю перейшли на гру від оборони. Але контратакували вони не так уже й часто. А коли били, то у ворота не влучали. Втім, могли відзначитися на 85-й хвилині, коли Шацьких після передачі Єременка зблизька загатив у «молоко», значно вище воріт.

По закінченні матчу Юрій Сьомін відзначив:

— Якщо додається очко — це завжди здобуток. Ми проджовжуємо боротьбу за вихід у наступний раунд. Нічия на виїзді — позитивний результат для нас.

А от Луїс Арагонес сказав, що цей результат його не дуже задовольнив, бо «Фенербахче» мав забивати і вигравати. «Гадаю, що моя команда після матчу з «Динамо» діятиме все сильніше», — сказав він. Тренер висловив надію, що має зменшитись тиск на нього з боку преси і вболівальників. Хоча він, за його словами, в себе на батьківщині, в Іспанії, бувало, витримував і значно більший пресинг, ніж у Стамбулі. А потім був тріумф на Євро-2008, чемпіонське «золото», до якого іспанців привів саме сеньор Арагонес...

Стамбул—Київ.

Дякуємо керівництву ФК «Динамо» за допомогу в організації цього репортажу.

На знімку: у боротьбі за м’яч Клаудіо Мальдонадо (ліворуч) і Олександр Алієв.

Фото Володимира КОТЛЕНКА.