Пристрасті довкола парламентської коаліції набирають нових обертів — після офіційного «розлучення» бютівців із «нашоукраїнцями» у фракції «НУ—НС» розпочався збір підписів за відновлення коаліції демократичних сил. І хоча в кулуарах заговорили про ймовірну відставку лідера помаранчевої фракції, непідписанти твердо стоять на попередніх позиціях. Обговорюють і можливість приєднання до коаліції Блоку Литвина. Регіонали поки що зайняли позицію очікування, а комуністи взагалі відмежувалися, критикуючи всіх і вся.

Петро ЦИБЕНКО (фракція КПУ):

— Мене найменше пече проблема коаліції. Буде створено — так тому й бути. Не буде — підемо на вибори.

Мене сьогодні значно більше турбує ситуація з ухваленням змін до держбюджету-2008, проект закону про держбюджет-2009. За дев’ять місяців цього року нічого не змінилося, окрім того, що ціни та тарифи пішли далеко вперед.

Владислав ЛУК’ЯНОВ (фракція Партії регіонів):

— З одного боку, вони об’єктивно розуміють: якщо відбудуться дострокові вибори, «Наша Україна» як партія перестане існувати. Вибори в Києві показали, що виборці розчарувалися і шукають іншу політичну силу, за яку будуть голосувати. Під страхом зникнення як політичної сили «НУ—НС» може зібратися і діяти між двох вогнів. А також під тиском з боку Ющенка, який психологічно не сприймає Юлію Тимошенко. Недаремно народився анекдот про андронний коллайдер: Президенту кажуть, що як запустять коллайдер, Земля зникне, а Ющенко запитує: і Тимошенко тоді зникне? Ну нехай тоді запускають. Якщо до такого рівня дійшли стосунки між Президентом і прем’єром, то В. Ющенко робитиме все, щоб розігнати парламент усіма правдами і неправдами.

Кирило КУЛИКОВ, фракція «НУ—НС»:

Якщо «НУ» прийме рішення про відновлення коаліції, за годину буде зібрано всі 72 підписи.

Процедуру збирання підписів започаткували шість партій, які входять до фракції «НУ—НС».

Це не є якийсь юридичний документ, а суто політичний: депутати з нашої фракції не бажають розвалу демократичної коаліції, а виступають за об’єднання політиків заради держави. На сьогодні є близько 30 підписів, а для прийняття рішення треба як мінімум 37; підписалися представники Руху, Народної самооборони, але немає жодного підпису з боку «Нашої України». На сьогодні немає іншої можливості зберегти цю коаліцію, бо будь-які інші варіанти — антидержавні. Сьогодні все залежить від позиції «НУ», але, на жаль, ця позиція не є незалежною.

Анатолій СЕМИНОГА (фракція БЮТ):

— Я позитивно розцінюю цей збір підписів. Хоча керівництво фракції «НУ—НС» і Президент, який є головою «Нашої України», налаштовані на розвал коаліції і демократії в Україні загалом, все-таки є люди в «НУ», яким це сьогодні не подобається і які готові боротися за коаліцію і за демократію всупереч лінії керівництва держави. Я вітаю мужній вчинок таких людей і демонстрацію особистої політичної позиції. Сподіваюся, що здоровий глузд і здорові політичні сили в «НУ» таки переможуть і назбирають хоча б 37 голосів. Коли кажуть, що це не має юридичних наслідків, запитаю — а що тоді має наслідки в «Нашій Україні»? Бажання чи небажання Президента або Кириленка? Повинна бути логіка дій: якщо Президент виступає проти демократичної коаліції, нехай як мінімум пояснить позицію — чому і що йому не подобається, для чого він це робить. Хіба немає юридичної сили рішення більшості фракції?

В’ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції «НУ—НС»:

Наша позиція незмінна: ми обстоюємо ті принципи, з якими переміг на виборах Президент Віктор Ющенко. Щодо заяв про мою відставку — це вічне питання: раніше мене знімав з посади голови фракції глава секретаріату Віктор Балога, тепер — Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

Хтось пропонуватиме підписати коаліцію трьох («Наша Україна», БЮТ, Блок Литвина) без коаліційної угоди.

Підписатися під тим, що коаліція буде, але без принципів. Але в такому разі ми просто створюємо коаліцію, в якій «НУ» і наші колеги будуть використовуватися для проведення антиукраїнських рішень через український парламент.

Фракція не відійде від тих принципів, про які заявили публічно більш як місяць тому. Ми зробимо все для того, щоб ці принципи відстояти. А той, хто хоче когось знімати, нехай цим займається — це його вибір і його шлях.

Микола ШЕРШУН (фракція Блоку Литвина):

— Ми впродовж тривалого часу проводимо консультації з іншими політичними силами, щоб не довести ситуацію до абсурду. Дострокові вибори, які планують окремі політичні сили, нікому нічого не принесуть доброго. Консультації тривають, і як один із варіантів — це коаліція БЮТ, «НУ—НС» і Блоку Литвина. Але, виходячи з того, що деякі політики розмовляють мовою ультиматумів, я вже бачу, що така коаліція не відбудеться. Але Блок Литвина готовий до співпраці з цими політичним силами, підписати коаліційну угоду, але для цього потрібно спочатку визначитися «НУ—НС» і БЮТ, щоб вони не звинувачували одне одного у всіляких гріхах.