Члени Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи провели зустріч з провідним світовим експертом в галузі біотехнологій доктором Вілом Гіддінсом. Під час зустрічі, організованої Посольством США в Україні, доктор Гіддінс розповів про досвід Сполучених Штатів та інших країн світу в сфері використання, регулювання і контролю генетично модифікованих організмів (ГМО).

Народний депутат Анатолій Толстоухов підкреслив, що «суспільство може отримати користь від використання біотехнологій, тільки якщо вони розроблятимуться і використовуватимуться з дотриманням принципів обережності при забезпеченні безпеки здоров’ю людей та оточуючого середовища». Члени комітету зійшлися на думці, що споживач має бути поінформований про наявність у продуктах ГМ-компонентів.

Учасники зустрічі висловилися за подальший розвиток співробітництва у сфері генетично-інженерної діяльності та поводження з ГМО.

Поблизу шкіл пиво не продаватимуть

Комітет з питань податкової та митної політики рекомендував парламенту прийняти за основу проект змін до закону про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів (щодо встановлення територіальних обмежень продажу пива та алкогольних напоїв). Так, зокрема, пропонується обмежити продаж не тільки алкогольних напоїв і тютюнових виробів, а й пива поблизу шкіл, навчальних закладів та інших місць, де проводять час діти і підлітки, а також розширити перелік місць торгівлі, де забороняється продаж таких товарів.

Під час обговорення зверталася увага на те, що парламент розглядає одночасно декілька проектів, які врегульовують це питання. Так, рекомендований комітетом законопроект пропонує визначити поняття «слабоалкогольні напої», заборонити їх вживання у громадському транспорті, на території дитячих майданчиків, у навчальних, освітньо-виховних закладах та інших установах, а також обмежити місця їх продажу. Його пропонується ухвалити за основу.

За руду рентні платежі не братимуть

Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва не підтримав проект змін, які стосуються встановлення ставок рентних платежів за виготовлення залізорудної сировини. Зокрема, законопроектом пропонувалося запровадити для суб’єктів господарювання, які видобувають руду, рентні платежі у розмірі 30 відсотків розрахункової вартості одного відсотка заліза, що міститься у залізорудному концентраті. На думку суб’єкта права законодавчої ініціативи, це дасть змогу залучити додаткові кошти до державного бюджету та спрямувати їх на соціальні потреби громадян України.

Під час обговорення члени комітету зазначили: запропоновані зміни порушують норми чинного законодавства, зокрема Закону «Про систему оподаткування» та суперечать Бюджетному кодексу України. На думку народних депутатів, «введення рентних платежів на один вид корисних копалин є дискримінаційним і необґрунтованим».

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.