Але при цьому шкодять собі

Кіровоградською обласною прокуратурою проведено перевірки дотримання органами виконавчої влади, місцевого самоврядування та контролюючими органами містобудівного законодавства. Бо саме на них, стверджує прокуратура, покладено забезпечення реалізації державної політики у сфері містобудування, розроблення, затвердження та виконання регіональних правил забудови, місцевих містобудівних програм, визначення територій та надання земель для містобудівних потреб, організацію робіт щодо прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, надання дозволів на будівництво.

Будинок ваш, мансарда наша!

Як усе це виконується, можна проілюструвати окремими прикладами. Забігаючи наперед, скажемо — з точністю до навпаки. Так, виконавчим комітетом Кіровоградської міської ради надано дозвіл приватному підприємству «Камелот-3000» та ТОВ «Будівельній компанії «Будкомплекс» на здійснення реконструкції кількох житлових будинків обласного центру, а саме — надбудови третього, четвертого та мансардного поверхів адміністративного та житлового призначення. Здавалося б, благі наміри. Та прокурор міста на ці рішення вніс протест, зазначивши, що вони незаконні і підлягають скасуванню.

Як з’ясувалося, власники квартир багатоквартирних будинків, які відповідно до п.2 ст.10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» є співвласниками допоміжних приміщень будинку, технічного обладнання та елементів зовнішнього благоустрою, ні сном ні духом не чули про заплановану реконструкцію і дозволу на неї не давали. А отже, рішеннями виконавчого комітету міськради порушено їх права, гарантовані ст. 41 Конституції України та ст. 2 Закону України «Про власність».

З таких самих підстав опротестовано й ще три аналогічні рішення міськвиконкому.

Головне — є бажання будувати...

Під опротестування потрапили й рішення Кіровської та Маловодянської сільських рад Долинського району. Усупереч ст. 14 Закону України «Про основи містобудування» ними надано дозволи на житлове будівництво без наявності належно оформлених документів на земельні ділянки.

На ім’я голови Світловодської райдержадміністрації внесено подання на усунення порушень, що допускалися в процесі введення в експлуатацію закінчених будівництвом (реконструкцією) об’єктів без передбачення витрат на формування страхового фонду документації України.

А в кількох містах і районах взагалі не готуються, не розробляються та не затверджуються генеральні плани забудови.

Не все, що роздали незаконно, повернуто

Триває слідство й у кримінальній справі, порушеній прокурором Кіровограда відносно службових осіб міської ради за ч.3 ст. 365, ч. 2 ст. 366 КК України, внаслідок встановленого перевіркою перевищення ними службових повноважень та вчинення службового підроблення. Нагадаємо, це сталося при прийнятті рішення №405 від 28.12.07 щодо незаконного (за відсутності містобудівного обґрунтування та неузгодженості з генеральним планом міста) виділення для будівництва майже всього залишку земель територіальної громади міста загальною площею близько 500 гектарів. На основі внесеного протесту втратили чинність 24 пункти опротестованого рішення, а територіальній громаді вже повернуто понад 200 гектарів зелених насаджень, у т. ч. парків, скверів тощо, оборудка з якими викликала значний суспільний резонанс. В іншій частині протест було відхилено сесією міськради. Однак на інші пункти опротестованого рішення, які за висновками залучених до перевірки фахівців не відповідають вимогам закону, заявлено 95 позовів до господарського суду Кіровоградської області про їх скасування.

Контролерів теж варто контролювати

Є серйозні зауваження й до роботи тих, хто мав би стояти на сторожі дотримання законності. Передусім — до інспекції державного архітектурно-будівельного контролю у Кіровоградській області. Зокрема, щодо недотримання визначених законодавством термінів надання дозволів та застосування не в повному обсязі заходів реагування на виявлені порушення.

А докладати зусиль є до чого. Суб’єкти підприємницької діяльності і громадяни продовжують оригінально вирішувати свої будівельні питання. Тобто спочатку самовільно захоплюють земельні ділянки, а потім ще й ведуть на них будівництво без необхідних дозволів та документації. При цьому, не тільки завдають шкоди місту й громаді, а й собі. Адже при виявленні подібних дій прокурором подається позов про «звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки шляхом знесення нерухомого майна». За результатами перевірки дотримання Закону України «Про планування і забудову територій», прокуратурою області порушено провадження про адміністративні правопорушення стосовно семи фізичних осіб. На забудовників — юридичних осіб — накладено штрафні санкції в сумі майже один мільйон гривень.

Коли на кону — великі прибутки, не до охорони праці

Ще одна проблема — недотримання на будівництві вимог законодавства з охорони праці та протипожежної безпеки. Так, при будівництві у Кіровограді торгівельно-розважального комплексу ДП «Найкен-Плюс» встановлені факти таких порушень, які створюють загрозу життю та здоров’ю людей.

Криміналом може пахнути й культурна спадщина...

Окрема тема — додержання законодавства під час використання об’єктів культурної спадщини — пам’яток містобудування і архітектури. Прокурор Кіровського району порушив кримінальну справу стосовно службових осіб Регіональної служби охорони і реставрації пам’яток містобудування та архітектури обласної державної адміністрації і управління власності та приватизації комунального майна Кіровоградської міської ради, які, всупереч вимогам Закону України «Про тимчасову заборону приватизації пам’яток культурної спадщини» відчужували будівлі, що віднесені до пам’яток архітектури.

...й природоохоронна зона

Кіровоградським міжрайонним природоохоронним прокурором при проведенні перевірок законності відведення земельних ділянок для будівництва встановлено, що службовими особами головного управління земельних ресурсів в області та відділу охорони культурної спадщини, культури та туризму облдержадміністрації надавалися незаконні висновки, у тому числі — державної землевпорядної експертизи, про можливість відведення земельних ділянок у приватну власність для будівництва житлового будинку без попереднього погодження та висновку Регіональної служби охорони і реставрації пам’яток містобудування та архітектури обласної державної адміністрації. За цим фактом міжрайонним природоохоронним прокурором теж порушено кримінальну справу.

Норма законодавства. Власники квартир багатоквартирних будинків є співвласниками допоміжних приміщень будинку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов’язані брати участь у загальних витратах, пов’язаних з утриманням будинку і прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку. Допоміжні приміщення (кладовки, сараї і т. ін.) передаються у власність квартиронаймачів безоплатно і окремо приватизації не підлягають. (Офіційне тлумачення положень пункту 2 статті 10 див. в Рішенні Конституційного Суду №4-рп/2004 (v004p710-04) від 02.03.2004).

Ч.2 ст. 10 Закону України

Норма законодавства. Право власності в Україні охороняється законом. Держава забезпечує стабільність правовідносин власності.

Кожен громадянин в Україні має право володіти, користуватися і розпоряджатися майном особисто або спільно з іншими.

Ст. 2. Закон України «Про власність»

Норма законодавства. Компетенція виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері містобудування

...забезпечення в установленому законодавством порядку розробки і подання на затвердження відповідних рад місцевих містобудівних програм, генеральних планів, детальних планів, планів червоних ліній, місцевих правил забудови населених пунктів;

...забезпечення в установленому законом порядку державного контролю за дотриманням законодавства, затвердженої містобудівної документації під час планування та забудови відповідних територій; зупинення у випадках, передбачених законом, будівництва, яке проводиться з порушенням містобудівної документації та проектів окремих об’єктів, а також може заподіяти шкоду навколишньому природному середовищу;

Ст. 14. Закон України «Про містобудування»

Валентина ПАХАЄВА, начальник відділу захисту майнових, інших особистих прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури області.