***

Із виступу В’ячеслава Кириленка («НУ—НС»):

Ми стурбовані тим, що не можемо забезпечити вирішення значної частини питань, які впливають на національну безпеку України. З одного боку, колеги з БЮТ закликають нас до створення коаліції у складі трьох, з другого —Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко відмовляється належним чином фінансувати в бюджеті наступного року потреби Збройних сил і таким чином виконати всі зобов’язання, які несе уряд щодо зміцнення національної безпеки. Прем’єр також відмовляється внести до бюджету наступного року 1,2 мільярда гривень на погашення боргів перед Російською Федерацією за раніше спожитий природний газ, аби Україна змогла підняти орендну ставку по базуванню кораблів Чорноморського флоту.

Уряд не реагує на багаторазові вимоги фракції

На тлі постійних закликів про необхідність створення коаліції з боку наших колишніх партнерів ми не бачимо жодних кроків нам назустріч. У зв’язку з цим учора на засіданні Голови Верховної Ради і зараз ми пропонуємо прості кроки для стабілізації ситуації. Перше — повторюємо всоте: нас не цікавить коаліція портфелів, нас цікавить коаліція принципів.

Із виступу Володимира Литвина (Блок Володимира Литвина):

Є два варіанти розвитку подій. Перший —малоймовірний, але поки що можливий. Верховна Рада, всі ми разом схаменемося і почнемо працювати, а коаліцію розглядатимемо як інструмент тієї політики, яка потрібна країні.

Сьогодні рік, як нас з вами обрано до парламенту. Давайте проведемо серйозну розмову і визначимо, на яких підходах і засадах має бути бюджет і пріоритети в ньому. Відкладемо всі рішення, які розколюють парламент, до кращих часів. Я впевнений, що це буде взаємна поступка один одному.

Давайте приймемо основні соціальні видатки на 2009 рік, щоб люди знали, яка буде мінімальна зарплата, прожитковий мінімум, які будуть пенсії. І чого їм очікувати за цієї невизначеної ситуації. Бо безлад і хаос в Україні наростають. Після того давайте скажемо, який потрібен країні виборчий закон. Як будуть тоді організовані вибори. Хоча позиція нашої фракції полягає в тому, що не треба сьогодні країну вести на вибори.

Із виступу Івана Кириленка (фракція БЮТ):

Апофеозом боротьби за демократію, думки, боротьби за свободу слова за сучасні європейські принципи організації суспільства і влади стало запровадження парламентсько-президентської форми правління та суттєвої відповідальності за долю держави саме політичних сил.

І що маємо сьогодні? Легковажно і швидко розбазарили весь авторитет і повагу, буквально за кілька місяців втратили унікальні можливості. Переможці минулих виборів так і не змогли домовитися, як нам разом, розумно розподіливши владу і повноваження, побудувати сильну і незалежну країну. Через кілька днів через інтриги, сварки, через безкінечні ультиматуми і підозри і звинувачення загроза розпуску Верховної Ради стає реальністю.

Цікаво, організатори, натхненники та ті, хто живе ілюзіями, все прорахували, йдучи на цей крок? Чи зросте від цього авторитет найважливішої в країні гілки влади? А від поваги до законодавчої гілки влади значною мірою залежить, чи прийдуть на виборчі дільниці напередодні нового року роздратовані виборці. Питання риторичне. Повторне голосування через 40 днів, саме на хрещенські морози, але вже ці вибори відбудуться за будь-якої погоди і при будь-якій кількості виборців. Але що це буде за парламент, чиї прихильники прийдуть на дільниці, хто буде переможцем в таких перегонах? Які сили утворять уряд і чи утворять взагалі? Хто буде дружити з ким і проти кого? Відповіді на ці запитання доведеться давати вже в розпал президентської кампанії. Всі ці вибори можуть перетворити країну на суцільне політичне побоїще, бо об’єднуючих гасел уже, здається, немає.

БЮТ категорично проти божевілля дострокових виборів. Ми відкидаємо будь-які звинувачення у нездатності нашої сили домовлятися. Пропонуємо вже сьогодні тут і зараз проекти напрацьованих нами документів коаліційної угоди, регламенту її роботи, програми дій.

Із виступу Івана Вернидубова (Партія регіонів):

Ми з вами 12 років порушуємо Конституцію. Адже донині, незважаючи на вимоги статей 118, 133, 140, ми не прийняли закон, який би врегулював спеціальний статус міста Севастополя. Вже навіть зміни ухвалили до Конституції, але не виконали вимоги, закладені в ній ще в 90-х роках.

Головним чином тому, що, поки ділили владу в Києві, про Конституцію забули. А в Основному Законі написали геніальну фразу на всі випадки життя — міста Київ та Севастополь мають спеціальні статуси, які регулюються законами України.

Якщо закон про місто-герой Київ, який близько до стін секретаріату Президента, прийнято, то про Севастополь роками припадає пилом в архівах парламенту. Відтак мешканці Севастополя позбавлені прав на місцеве самоврядування, особливості якого закладені в Конституції. Адже місто-герой Севастополь має особливий територіально-адміністративний склад. До нього входить окреме місто Інкерман, а ще понад 35 населених пунктів, які належать або до якогось із районів Севастополя, або до однієї із п’яти селищних рад. Ця сукупність населених пунктів і об’єднується в Севастополь. Закон про Севастополь приймався чотири рази і завжди він благополучно ветувався Президентом. Давайте розглянемо проект закону про місто-герой Севастополь.

Із виступу Петра Симоненка (фракція КПУ):

Керуючись Конституцією та законами України, я заявляю про необхідність невідворотно внести в порядок денний питання про початок процедури імпічменту Президента Ющенка. Ще раз звертаюся до вас, необхідно створити антипрезидентську коаліцію. Підстав для цього більш ніж достатньо. Ющенко розколов країну, насаджуючи ідеологію войовничого націоналізму. Роздає державні нагороди нацистським злочинцям і принижує честь і гордість героїв ВВВ. Забруднив себе причетністю до воєнних злочинів свого грузинського кума Саакашвілі. Він грубо нехтує Конституцію своєю маріонетковою політикою і несе серйозну загрозу територіальній цілісності країни. Політика Ющенка на мілітаризацію націоналізму і незаконна торгівля зброєю вже призвели до того, що Україна втягнута у військовий конфлікт на Кавказі на боці агресора. Нині Україна може бути втягнутою в інший збройний конфлікт. Йдеться про захоплення біля берегів Сомалі вантажного судна з українським екіпажем, 33 танками Т-72 і п’ятьма ракетними установками на борту.

За даними чиновників, вантаж призначався для Кенії і здійснювався в рамках контракту. Але навіщо цій маленькій африканській країні стільки танків?

Компартія вимагає заслухати звіти міністра оборони і виконуючого обов’язки Голови СБУ. Нехай вони скажуть, хто фінансував цю поставку зброї.

Ющенко веде країну до економічного, фінансового, політичного краху, цілеспрямовано знищує територіальну цілісність країни. Він політичний злочинець і має бути усунутий від влади.

«НУ—НС» щодо аверсного руху нафти по нафтопроводу Одеса—Броди. Це прямо б’є по національних інтересах.

 

Зрештою, більшістю сесійної зали ухвалили порядок денний, який було затверджено лідерами фракцій на погоджувальній раді. Депутати розглянули внесений Президентом проект закону про загальнодержавну програму

У першому читанні ухвалено ще дві загальнодержавні програми — зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об’єкта

А загальнодержавну цільову науково-технічну космічну програму України до 2012 року ухвалено в цілому — 365

Ранкове засідання 30 вересня

У сесійній залі зареєструвалися 438 депутатів, і пленарний день розпочався з виступів від фракцій.

Підсумовуючи дискусію, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк закликав припинити порожні балачки щодо формування коаліції. За його словами, керівники фракцій мають підписати спільного листа і довести голосуванням, що є не тільки бажання, а вони здатні сформувати коаліцію. Глава парламенту наголосив, що протягом нинішнього тижня незалежно від того, буде сформовано нову коаліцію чи ні, треба негайно почути уряд України — заслухати у сесійній залі доповіді міністрів фінансів, економіки, керівника Нацбанку з приводу того, яким вони бачать бюджет наступного року і фінансову стабілізацію, що буде здійснено до кінця 2008 року для подолання наслідків фінансової кризи.

Україна відчуває наслідки світової фінансової кризи, тому треба негайно протягом поточного тижня вирішити питання бюджету, фінансової стабілізації, заслухати уряд і центральний банк», — вважає Голова Верховної Ради. «Національний план дій щодо реалізації Конвенції ООН про права дитини на період до 2016 року». Доповідач, міністр у справах сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко, стверджував, що потреба ухвалення цього закону викликана міжнародними зобов’язаннями нашої держави. У законопроекті визначено стратегію державної політики у сфері захисту прав дитини задля створення сприятливих умов для розвитку дітей. Зокрема, цей документ гарантує дітям-інвалідам право на освіту незалежно від стану їхнього здоров’я, спрощує систему усиновлення, визначає підтримку сімей, які виховують дітей, систему захисту дітей від експлуатації тощо. Законопроект ухвалено в першому читанні.«Укриття» на екологічно безпечну систему; забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009—2013 роки. Зокрема, доповідач законопроекту програми антиСНІД заступник міністра охорони здоров’я Валерій Бідний навів дуже сумну статистику: нині в Україні зареєстровано 134717 ВІЛ-інфікованих, а за неофіційними даними, ця цифра вдвічі-втричі вища. Нова державна програма передбачає не лише суто медичні заходи, а й соціальні, а також створення національного центру протидії ВІЛ-інфекції і СНІДу. Акцент у програмі робиться на профілактику СНІДу, пропаганду здорового способу життя, контроль за групами ризику, безпеку донорства, медичні послуги тощо. Держава бере на себе зобов’язання забезпечити безкоштовне лікування хворих на СНІД та антивірусну терапію за рахунок коштів держбюджету. На це передбачається виділити понад три мільярди гривень.«за».