Міністерство освіти і науки в 2009 році збирається скоротити кількість предметів зовнішнього незалежного тестування з 11 до 8. Про це на вчорашній прес-конференції оголосив міністр науки і освіти Іван Вакарчук.

Так, з нинішнього списку предметів мають намір вилучити всесвітню історію, зарубіжну літературу, основи економіки й основи правознавства. Замість цього буде введено тест з іноземної мови на вибір (англійської, німецької, французької чи іспанської). За словами директора українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука, перевірка знань іноземних мов проходитиме у три етапи: аудування, читання і письмовий тест.

Планується, що школярі матимуть право проходити тестування не більш як з 5 предметів. Тести з української мови й літератури, як і раніше, залишаться обов’язковими для всіх, з математики тільки для випускників загальних, природничо-математичних і технологічних класів, з історії України — для випускників філологічних, суспільно-гуманітарних, художньо-естетичних і спортивних класів.

Також Міносвіти заборонить вузам установлювати спеціальні правила вступу на 2009 рік. Як зазначив Іван Вакарчук, пільги зберігаються за переможцями всеукраїнських олімпіад і всеукраїнських конкурсів МАН.

Крім того, міністерство залишило урядові пільги, до яких було додано ще одну: для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, у віці від 18 до 23 років. Також відповідно до закону «Про підвищення престижності шахтарської праці» будуть надаватися пільги деяким категоріям шахтарів і дітям із шахтарських родин.

Вузи матимуть право встановлювати додаткові умови при виборі між сертифікатами зовнішнього тестування з однаковою кількістю балів.

Нагадаємо: цього року зовнішнє тестування охоплювало одинадцять предметів і проходило в дві сесії: основна тривала з 22 квітня по 4 червня, додаткова — з 26 червня по 4 липня. За цей час було написано, перевірено і відправлено результати 1 мільйона 9 тисяч 834 тестових завдань.