Нові авто ВАЗ 2107, придбані за рахунок коштів обласного бюджету, отримали 28 сільських та селищних рад на Дніпропетровщині. 11 машин пішли на села ще торік, а загалом згідно з регіональною програмою розвитку місцевого самоврядування передбачено придбати 80 одиниць автотранспорту.

Програма реалізується з травня минулого року і спрямована на вирішення найболючіших проблем місцевого самоврядування. Зі слів голови обласної ради Юрія Вілкула, програма — єдина в Україні, і з кожним роком обсяги її фінансування зростають. Якщо торік з обласного бюджету виділили трохи менше двох мільйонів, то у нинішньому — понад дев’ять мільйонів гривень.

Частина цих коштів призначена для капітальних ремонтів приміщень сільських, селищних та районних рад. От, приміром, нещодавно в селі Мировому Томаківського району святкували новосілля. Саме «новосілля», наголосила сільський голова Любов Криворучко, хоч сільрада нікуди не переселялась. Але старе приміщення тепер не впізнати: замінено систему опалення і електропроводку, встановлено нові вікна і двері, перекрито дах, відремонтовано кімнати. Робилося усе це на умовах співфінансування: 149 тисяч виділив обласний бюджет і більше семи додала сільрада. Загалом, за півтора року заплановано капітально оновити 31 приміщення.

Прийняти програму депутатів спонукали саме ці проблеми — ремонт і автотранспорт, зауважив Юрій Вілкул. Коли вона ухвалювалася, ремонту потребувало 90 відсотків сільрад, майже половина з них —капітального, 15 відсотків — взагалі не мали власного приміщення, а в ста сільських голів в розпорядженні були хіба що велосипеди.

Крім основних статей витрат, регіональна програма місцевого самоврядування передбачає також навчання депутатів і посадових осіб, науково-методичне забезпечення органів місцевого самоврядування, фінансування кращих проектів — переможців обласного конкурсу, спрямованих на розв’язання актуальних місцевих проблем, створення при обласній раді музею історії місцевого самоврядування.