Норма: Указ Президента «Про невідкладні заходи щодо захисту власників земельних ділянок і земельних паїв».

Що означає? Підвищено плату за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення та земельних паїв до 3 відсотків від вартості таких земельних ділянок, що визначена відповідно до законодавства.

Ключовим моментом указу є його мета — посилення захисту права власності громадян на землю, а також створення сприятливих умов для ефективного господарювання на ній.

Нагадаємо, що в Указі Президента від 2 лютого 2002 року «Про додаткові заходи щодо соціального захисту селян—власників земельних ділянок і земельних паїв» одним із пріоритетних завдань післяреформеного розвитку аграрного сектору економіки було визначено забезпечення підвищення рівня соціального захисту сільського населення, зокрема, шляхом впровадження плати за оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, земельних паїв у розмірі не менш як 1,5 відсотка визначеної відповідно до законодавства вартості земельної ділянки, земельного паю і поступового збільшення цієї плати залежно від результатів господарської діяльності і фінансово-економічного становища орендаря. Тепер цей розмір збільшиться вдвічі. Указ набрав чинності з 1 вересня 2008 року.