Завтра починає роботу сьома міжнародна конференція «Зернова індустрія-2008: ринок, інвестиції, інфраструктура». Відбудеться вона в Києві в «Експоцентрі України» у рамках четвертої міжнародної виставки «Україна Зернова».

Одним з організаторів заходу виступило інформаційно-аналітичне агентство «АПК-Інформ». Серед іншого експерти обговорять потенціал експортного ринку зерна, борошна, круп і висівок; залучення інвестицій у галузь хлібопродуктів; питання адаптації нормативно-технічної документації України до міжнародних вимог з якості й безпеки зернової сировини й продуктів його переробки. Організаційну підтримку конференції надали, зокрема, галузеві об’єднання РФ і Казахстану. Як повідомив керівник аналітичної служби ІА «АПК-Інформ» Родіон Рибчинський, свою участь в її роботі підтвердили більш як 200 делегатів із 16 країн світу.

Г. К.

А на олію намагаються «наїхати» комісари

Представники Єврокомісії завершили перевірку найбільших українських виробників соняшникової олії.

Інспекцію спричинено недавніми скандалами з поставками з нашої країни цього продукту. Тоді, нібито, у партіях експортованої за кордон олії було виявлено домішки олії мінеральної. І, нібито, забруднений стратегічний продукт потрапив до 26 країн, після чого ЄС ухвалив рішення про відкликання нашої олії з європейського ринку.

Нині ж, повідомили в асоціації «Укроліяпром», представники Єврокомісії проінспектували низку найбільших підприємств, де знайомилися з технологією виробництва й системою контролю за якістю продукції, яку відправляють за кордон.

Тепер справа за вердиктом єврокомісарів. Якщо дозвіл на експорт буде отримано, підприємства зможуть вивезти за кордон більшу частину продукції, що накопичилася на складах.

Валерій ДРУЖЕНКО.