У Донецькій області готуються до міжнародного інвестиційного форуму, який відбудеться в жовтні.

На відміну від попередніх спроб залучити капітали, на цей раз керівники регіону звернулися до світових лідерів у галузі аудита, інвестиційного та фінансового консалтингу: компаній Deloіtte, Ernst&Young, а також вітчизняної «Альтера Фінанс». «Ці компанії розіслали всьому світу пропозиції, — розповів голова Донецької обласної ради Анатолій Близнюк. — Наше завдання — підготувати разом із консалтинговими компаніями проекти за трьома напрямами: реальний сектор економіки; наука, екологія, енергозберігаючі технології; нерухомість і Євро-2009, і Євро-2012».

Під час інвестиційного форуму заплановано представити близько 200 проектів. «Навіть якщо десять відсотків ми зможемо реалізувати, це для нас буде досягненням», — відзначив А. Близнюк. Він запевнив, що послуги світових компаній нічого не коштували обласній раді: за роботу з підготовки проектів платитимуть «покупці», тобто бізнесмени, які вирішать вкласти гроші на Донеччині. Обласна рада виділила майже 4 мільйони гривень на організацію форуму, в тому числі заплатила замість бюджетних та наукових закладів, щоб вони були представлені у виставковому центрі.

«Держава повинна допомагати і рухати науку вперед, — переконаний голова облради. — Якщо ми не матимемо освічене суспільство, здатне продукувати ідеї, в нас нічого не буде. Одним із завдань бізнес-форуму є те, щоб люди зі світовим рівнем мислення побачили наші можливості і знайшли тих, хто вкладе гроші. Ми прагнемо сформувати новий, об’єктивний імідж Донецької області, стати прикладом для інших».

Проте не можна не враховувати, що інвестфорум проходитиме в умовах відпливу капіталів зі світових фінансових ринків. «Світова криза однозначно вдарить і по нас, — вважає А. Близнюк. — Ми повинні розуміти, як діяти в цій ситуації, і бути готовими до всього. Тенденція така, що у вересні область втратить приблизно 8 відсотків обсягу виробництва, а до кінця року вийде на нульовий показник приросту порівняно з попереднім роком. З одного боку, спостерігається криза в металургії, а це базова галузь. Плюс нестабільна політична ситуація. Нездатність держави захищати інвестиції будь-якого рівня буде однією зі складових, яка не дасть можливості розвиватися економіці». На думку голови облради, сьогодні потрібно надати преференції підприємствам чорної металургії для негайного закриття мартенівських печей, що наполовину знизить витрати та оздоровить навколишнє середовище.

Донецька область.