Упродовж шести останніх років в Україні діяв проект уряду і Світового банку "Фонд соціальних інвестицій". Головне завдання його — підвищити рівень і якість життя найбідніших громад, розвиток соціального капіталу в сільській місцевості із залученням інвестицій у соціально-комунальну сферу села та створення нових послуг і навчання громад.

Проект завершено влітку нинішнього року. І хоча минуло ще мало часу після його завершення, Український фонд соціальних інвестицій вже має позитивні результати. Про це розповів на прес-конференції заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко.

Він вважає, що інвестувати в соціальний капітал у країні важливо ще й тому, що це сприяє викоріненню бідності, розв'язанню проблем нерівності доходів й укріпленню єдності. Ці інвестиції здатні підвищувати якість управління, відповідальність чиновників і навіть пом'якшити політичні суперечності. А краща робота державних органів свідчить про зниження ризиків для інвесторів та сприяє притоку іноземних коштів й економічному зростанню.

За словами виконавчого директора УФСІ Віктора Мірошниченка, проект був спрямований передусім на розвиток соціального капіталу найбідніших громад країни. Він дає змогу мобілізувати додаткові ресурси на основі довіри людей один до одного. Оцінка впливу діяльності продемонструвала, що громади, з якими співпрацював фонд, набули практичного досвіду розв'язання місцевих проблем, а головне — відчули ефективність власних зусиль. Підтвердженням цього є 9 мільйонів доларів, залучених громадами самостійно. 85 відсотків громад самостійно започаткували нові види діяльності. Окрім того, вони ініціювали створення 487 громадських організацій. "І якщо частина з них матиме вплив на підвищення якості життя на місцях — це вже буде дуже добре", — сказав Віктор Мірошниченко.

Водночас Микола Томенко зазначив, що задоволений співпрацею і вважає проект найбільш успішним щодо соціального інвестування і реалізації потенціалу нашого суспільства через громади.