АТО в «гарячих точках» Донбасу — в активній фазі. Перша доба після припинення перемир’я показала: сили, які беруть участь в антитерористичній операції, здатні дати рішучу відсіч озброєним терористам. За цей час наша армія з боями значно просунулася вглиб окупованої бойовиками території. У цей період удалося визволити чотири населені пункти — Закотне, Старий Караван, Брусівка в районі Слов’янська та Металіст у районі Луганська.
Українські війська відновили контроль за прикордонним пунктом пропуску «Довжанський» у Луганській області, через який бойовики одержували все необхідне з Росії. Наші сапери розмінували територію і прилеглі автошляхи, знешкодивши 15 вибухових пристроїв на під’їздах і 20 безпосередньо в пункті пропуску, повідомили в РНБО.
Із цією першою перемогою після поновлення антитерористичної операції бійців АТО привітав Президент України Петро Порошенко.
У середу вранці у районі Семенівки терористи підбили український літак. При цьому льотчик встиг знищити зенітну установку, що обстріляла його Су-24, і посадив машину у визначеному районі. Екіпаж живий, повідомив «Обозревателю» прес-офіцер АТО Олексій Дмитрашковський.
У штабі АТО стверджують: збройні проросійські угруповання мінують на стратегічних напрямках дороги в Донецькій і Луганській областях. А також терористи продовжують обстрілювати житлові квартали населених пунктів у зоні бойових дій, використовуючи також і установки «Град», доставлені з РФ. У такий спосіб бойовики намагаються дискредитувати українських військових.
В. о. міністра оборони Михайло Коваль напередодні заявив у телеефірі, що військовослужбовці ведуть вогонь тільки по тих цілях, вірогідність яких підтвердила розвідка, у тому числі космічна. Таких порядком 120.
За словами глави військового відомства, завдання з пошуку та знищення бандформувань будуть виконуватися доти, доки протилежною стороною не будуть прийняті й виконані умови, висунуті в мирному плані Президента України.
У свою чергу міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков уважає, що антитерористична операція може завершитися вже через два тижні за умови, якщо кордон таки закриють на надійний замок.
А щодо запровадження воєнного стану на сході країни, то секретар РНБО Андрій Парубій заявив, що робити це недоцільно.
«Якщо ми запровадимо воєнний стан, то це повністю змінить структуру управління, його логіку. Для ефективності проведення операції це буде неприпустима пауза», — сказав він у ефірі програми «Свобода слова».
Аналізуючи хід антитерористичної операції на сході країни, спостерігачі погоджуються з тим, що її успіх залежить від політичної волі та кадрів, які «вирішують усе». Поки що (на момент верстки номера) інтрига з новими особами в силовому блоці зберігається. Нагадаємо, 30 червня під час зустрічі із позафракційними народними обранцями Петро Порошенко сказав про свій намір провести ротацію в керівництві силового блоку. Про це у Фейсбуці повідомив народний депутат Анатолій Гриценко. Йдеться нібито поки що про три посади — начальника Генштабу, міністра оборони та профільного віце-міністра.
Утім, не кожен погодиться зайняти ці «палаючі» крісла в цей період і взяти особисту відповідальність за життя людей. Та й професіоналів знайти в цій царині не так-то просто.
Однак аналітики настійно рекомендують провести кадрові чищення й в інших структурах, зокрема в керівництві АТО. Від цього залежить адекватність операції і приведення її до єдиного знаменника керування.
Поки, на жаль, єдиної за задумом операції щодо протидії терористам на сході країни як такої немає. Спостерігається набір окремих, і часто не взаємозалежних дій армії, добровольців і Національної гвардії. Це досить утруднює реалізацію розвідданих, не дозволяє нормально проводити дії оперативно-тактичного рівня, і тому різко знижує ефективність АТО в цілому. Такого висновку дійшли експерти групи «Інформаційного спротиву». Серед суб’єктивних причин ситуації — керівництво.
«У єдиній операції має бути єдине командування — це аксіома. А отже, очевидно, із призначенням армійського генерала керівником АТО, представлені в штабі операції керівники з інших збройних формувань повинні перебувати в його оперативному підпорядкуванні. Знов-таки, не на папері, а в реальності. Вони повинні на час АТО забути про своїх босів-міністрів у Києві, й підкорятися тільки єдиному керівництву», — йдеться в аналітичній довідці «ІС».
Об’єктивні причини відсутності взаємодії в тому, що ніхто ніколи в Україні до ладу не відпрацьовував алгоритми взаємодії різних збройних формувань у ході єдиної операції. Мовляв, учили командирів підрозділів ВВ (Національної гвардії) працювати в спарингу, наприклад, з артилерією Сухопутних військ ЗСУ.
Нині, незважаючи на кілька місяців АТО, цей досвід приходить украй повільно. Гальмує процес — відсутність взаємодії і розуміння нагорі. «Дайте всі важелі керування в одні руки. Так, статути не передбачають створення «змішаних» частин і підрозділів із різних силових структур. Так, командирові з одного збройного формування «психологічно» важко беззаперечно виконувати накази офіцера з іншої структури. Але якщо нам нав’язали нетрадиційну війну, боротися в ній потрібно також відходячи від догматів», — вважають експерти.
Втім, тісної відпрацьованої взаємодії немає навіть усередині самих ЗCУ. За словами керівника Центру військово-політичних досліджень Дмитра Тимчука, представники військового керівництва досить високого рівня визнають: довгі роки в нас був не Генштаб Збройних сил, а, по суті, Генштаб Сухопутних військ. Тобто «мозок армії» був «заточений» в основному під потреби саме цього виду ЗС. Тому із самого початку АТО, коли в «гарячих точках» Донбасу виникла потреба в тісному практичному співробітництві авіації і «сухопутників», її задовольнити змогли не відразу. Не вникаючи в деталі (в інтересах силовиків), зазначу лише, що ці проблеми сьогодні також вирішуються далеко не так ефективно, як того вимагає ситуація, зауважує експерт.