Значна частина жителів Луганщини залишилися в зоні дій АТО. Працюють у лікарнях і поліклініках, у побутовій сфері обслуговування, приймають іспити, стоять біля верстатів, добувають вугілля, займаються дітьми в дитячих садках, поливають міські клумби та опікуються старими батьками. Звичне життя ніхто не скасовував. Отож помиляються політики, які вважають, що в регіоні сьогодні залишилися тільки ті люди, котрі активно підтримують сепаратистів, а проукраїнськи налаштовані жителі вже давно покинули насиджені місця.

У результаті атак військ АТО прихильники «ЛНР» залишили свій блокпост на річці Борова поблизу Сєверодонецька. Великий бій з найманцями «ЛНР» сили АТО вели на підступах до обласного центру, приблизно за 20—25 кілометрів від міста в Станично-Луганському районі. Навіть у центрі Луганська з балконів «висоток» було видно дим від пожежі, що спалахнула тут, і чути звуки вибухів. Приблизно об 11.20 по літаку сил АТО з території міста був зроблений постріл з переносного зенітно-ракетного комплексу, але літак, відстрілявши теплові пастки, з-під вогню пішов. Збройні сутички відбувалися також у районі міст Рубіжне, Кремінна, Сєверодонецьк. У Краснодонському районі в результаті артобстрілу снаряди потрапили на територію підприємства ТОВ «Агроукрптаха», від чого постраждали п’ятеро працівників.

Офіційна інформація про сутички й результати бойових боїв мінімальна, тому доводиться користуватися відомостями, отриманими від очевидців. Зокрема, багато мешканців містечка, розташованого неподалік аеродрому, стали свідками падіння «поранених» літаків. Один із них був підбитий ополченцями в районі селища Велика Вергунка, другий — у районі Станиці Луганської. При цьому льотчики встигли врятуватися. Сайт Міністерства оборони жодної інформації з цього приводу не опублікував. Щоправда, радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко в ефірі 5 канала повідомив, що всі під’їзди до Луганського аеропорту заміновано, і він відрізаний від підтримки основних сил АТО. «На сьогодні немає можливості приземляти літаки в Луганському аеропорту після катастрофи з Іл-76», — зазначив радник і висловив упевненість, що «українські військовослужбовці будуть захищати аеропорт до останнього патрона».

«Довжанський» повертається

Упродовж останньої доби Збройні Сили України разом з Державною прикордонною службою встановили контроль над пунктом пропуску «Довжанський» і відновили його роботу. 

Утім, є й сумна інформація. Під час розвідувально-пошукових заходів на кордоні в Луганській області прикордонний наряд на БТР-80 підірвався на протитанковій міні. Поранено й травмовано шестеро прикордонників, четверо з яких евакуйовані в польовий госпіталь сил АТО. Обстежуючи прилеглу до підриву БТР місцевість, сапери ЗС України виявили і знищили ще дев’ять закладених протитанкових мін.

До речі, через постріли та вибухи, що доносилися з території Луганської області в районі митних пунктів «Червонопартизанськ» та «Ізварине», росіяни евакуювали два прикордонні пункти на кордоні з Україною — «Гуково» Ростовської митниці й «Донецьк» Мілеровської. Згодом «Донецьк» відновив роботу, а «Гуково» так і залишився перекритим. Підрозділи Державної прикордонної служби України у взаємодії зі Збройними силами та Національною гвардією продовжують активні заходи щодо відновлення охорони й оборони державного кордону в прикордонних районах Луганської і Донецької областей. А президент Росії Володимир Путін вніс пропозицію про розміщення на українських пропускних пунктах «Ізварине», «Довжанський» і «Червонопартизанськ» з російського боку представників прикордонслужби України та спостерігачів від Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) для спільного контролю за кордоном. Російська сторона розраховує, що найближчим часом почнуться прямі предметні консультації між прикордонниками Росії й України.

Луганськ. 

Тим Часом

Для забезпечення безпеки місцевих жителів з території Сєверодонецького «Азоту» вивезли цистерни з небезпечними речовинами. Причиною цього став артилерійський обстріл заводу. Один снаряд потрапив на його територію і вибухнув неподалік цистерни з аміачною водою. На щастя, ніхто не постраждав, викидів хімікатів не сталося. Тепер цистерни перебувають у безпечному місці.