Прикраси із золота скіфської доби — кулон, браслет і оббивка для кубка — потрапили до рук «чорних» археологів після розкопок на курганному могильнику біля села Гордіївка Тростянецького району на Вінниччині.

Однак скористатися знахідкою викрадачам не вдалося. Міліція затримала їх на «гарячому», з речовими доказами. За словами завідувача сектору охорони культурної спадщини управління культури і туризму Вінницької облдержадміністрації Михайла Потупчика, згаданий могильник відомий не тільки в Україні. У середині 80-х років минулого століття тут було знайдено найдавніші в Україні золоті прикраси, що датуються ХV—Х ст. до н. е. У похованні була також унікальна колекція виробів з бронзи та бурштину того ж періоду, завдяки чому курган став відомий у Європі.

Випадок з нинішнім пограбуванням свідчить про те, що курганний могильник приховує в собі інші раритети. Міліція затримала «копачів» завдяки інформації мешканців села. Це перший випадок у регіоні, коли «чорних» археологів упіймали з речовими доказами. Факти розкрадання стародавніх курганів були виявлені також у селі Наддністрянське Мурованокуриловецького району, де невідомі розкопали поховання часів трипільської доби. Сліди від несанкціонованих розкопок залишилися на могильниках у Могилів-Подільському, Бершадському, Піщанському, Ямпільському районах. А в Тульчинському районі поховання розрили... бульдозером.

За словами М. Потупчика, без відповідного дозволу не можна розкопувати кургани нікому — ні господарникам, ні приватним особам. А копають тому, що вартість археологічних цінностей за останні десять років зросла приблизно у стільки само разів, зауважує співрозмовник.

Вінницька область.